Internationaal Jongerenkamp: net terug uit Frankrijk, volgend jaar in België!

kampHet 31e Internationaal Jongerenkamp (IJK) van de Vierde Internationale vond dit jaar plaats tussen 3 en 9 augustus in Auvergne (Frankrijk). De jongeren van de NPA die de organisatie in Frankrijk op zich namen, slaagden erin om een mooie plaats in de natuur te vinden waar we wel een week afgesneden waren van de buitenwereld (we hadden zelfs geen gsm- en internetverbinding…). De Belgische delegatie was samengesteld uit de jongeren van de SAP, de Jonge Antikapitalisten (JAK) en sympathisanten. We vormden een erg diverse delegatie met ook verschillende activisten van sociale bewegingen (Union syndicale étudiante, Collectief van Afghanen,…), wat heeft geleid tot interessante politieke discussies binnen onze delegatie.

Bovenop de vormingen en meetings in plenaire zitting en de workshops in kleinere groepjes die elke dag in het kader van een thema stonden (economische crisis, sociale bewegingen, patriarchaat, ecosocialisme, racisme en revolutionaire strategie), was er ook plaats voorzien voor de autonome vrouwenbeweging en de strijd van de LGBTQI (lesbiennes, homo”s, biseksuelen, trans, queer en interseksuelen). Het doel van de vrouwen- en de LGBTQI-ruimtes, waar dagelijkse vergaderingen plaatsvonden, is het aanmoedigen van “empowerment” (zich in een gemeenschap bevinden moedigt de ontwikkeling van een actie-capaciteit aan tegenover dominante groepen binnen een patriarchale en heteronormatieve samenleving) en het zichtbaar maken van deze kwesties tijdens het hele kamp.

De meeting over de situatie in Palestine met expert en zeer actieve militant Julien Salingue, de toespraak van Alain Krivine over mei ’68, de vrouwen- en LGBTQI-feesten en het aannemen van een solidariteitsmotie met Palestina door het geheel van de aanwezige organisaties vormden de hoogtepunten van het kamp.

Zoals elk jaar onthouden we van het kamp in de eerste plaats de vele ontmoetingen die we doorheen de hele week hebben gehad. Tussen de activiteiten in, tijdens de eetpauze of ’s avonds bij een glas zijn vaak de momenten waarop we het meeste bijleren. Ook de “interdelegatie-bijeenkomsten” worden erg geapprecieerd: dit jaar wisselden we militante ervaringen uit met de Griekse, Filipijnse, Deense en Italiaanse delegaties en met een Egyptische en een Venezolaanse militant. De verschillende ervaringen van soms heel verschillende organisaties in bovendien erg verschillende contexten inspireert elkaar in onze strijd tegen een gemeenschappelijke vijand: het kapitalistisch systeem.

Met daarbovenop de mooie feestmomenten en de gezellige sfeer die eigen is aan de kampen, kunnen we met overtuiging zeggen dat het kamp van dit jaar een groot succes was. Voor herhaling vatbaar… volgend jaar in België!

Het 32e IJK: volgende zomer in België!

Het volgende Internationale Jongerenkamp wordt georganiseerd door de SAP en de JAK en vindt plaats van 26 juli tot 1 augustus 2015 in Kasterlee (De Kempen). Met de klimaattop van Parijs (COP21) in december 2015 in het vizier, zal klimaatverandering en ons ecosocialistisch alternatief ongetwijfeld een centraal thema zijn. Na het falen van de COP19 in Warschau hebben de milieu-ngo’s de onderhandelingen verlaten en besloten op terug de straat op te trekken. In België heeft de “Climate Express” het voortouw genomen, ze stellen zich als doelstelling de mobilisatie van 10.000 mensen naar Parijs.

Met de verschillende acties tegen de besparingen die op gang komen in België (studenten, werknemers en werkneemsters, sociaal-culturele verenigingen, artiesten, werklozen, mensen zonder papieren,…), zal het kamp ook de mogelijkheid bieden om de stand van de beweging tegen de besparingen te bediscussiëren en ervaringen van op het terrein te delen met honderden jongeren uit tientallen landen. Het kamp wordt vanaf nu al voorbereid, we kunnen alle steun van de leden en sympathisanten van de SAP en de JAK goed gebruiken! Wil je al wat meer informatie, neem gerust contact op.

Print Friendly, PDF & Email