Interview met Patrick Giebens, kandidaat voor LEEF! op PVDA+

Patrick_GiebensDag Patrick, kun je jezelfs even voorstellen?

Ik ben Patrick Giebens. Ik werk bij het Ministerie van Sociale Zekerheid, waar ik ook vakbondsafgevaardigde en secretaris ben voor ACOD Amio. Buiten het werk ben ik vooral bezig met ‘t Uilekot. Ik help daar als vrijwilliger bij diverse activiteiten.

Waarom sta je als onafhankelijke kandidaat op de lijst van PVDA+?

Dit is vooral een initiatief vanuit LEEF! Als LEEF! Hadden we de vraag gekregen van Groen en PVDA+ om op hun lijst te staan. We hebben uiteindelijk beslist om op beide lijsten op te komen als onafhankelijken. Het roodgroene verhaal zou in ons ogen een buffer moeten vormen tegen rechts in Vlaanderen.

Kun je even uitleggen wat LEEF! Eigenlijk is?

LEEF! is een locale partij in Herzele die het rode en groene verhaal, dus het socialisme en het ecologisme combineert. Je vindt er zowel leden van Groen, PVDA+  of onafhankelijken terug bij LEEF! We halen in Herzele meer dan 10% van de stemmen waardoor we ook een gemeentaraadslid hebben.

Je was vroeger lid van sp.a en bent net voor de laatste gemeenteraads-verkiezingen overgestapt naar LEEF! Leg eens uit wat je toen gemotiveerd heeft om die stap te zetten.

Ik ben jarenlang lid geweest van de sp.a, maar mijn geloof in die partij heft een zware deuk gekregen. Dat is eigenlijk allemaal begonnen met de paarse regering. In de tweede paarse regering hebben ze samen met de VLD de notionele intrestaftrek goedgekeurd. In 2009 hebben ze dan een Vlaamse regering gevormd samen met de N-VA. Caroline Genez zei toen heel gelukkig te zijn om met de N-VA te kunnen samenwerken. En dan had je de afschaffing van het brugpensioen op federal niveau.

Op gemeentelijk niveau in Herzele waar de sp.a samen met de VLD een meerderheid vormde zag je ook hoe de gemeenteraadsleden en de schepenen alles op een ondemocratische manier beslisten. Met de laatste begroting van 2012 heb ik uiteindelijk mijn conclusies getrokken. Daar stonden zaken in die ik als sp.a-er of als socialist echt niet kon begrijpen.

Heeft het feit dat je delegee bent bij ACOD een rol gespeeld in jouw keuze om op de lijst van PVDA+ te staan?

Weet je, als delegee en lid van de sp.a werd je steeds met die associale politiek geconfronteerd en op den duur kun je dat gewoon niet meer uitleggen. Het is als delegee veel logischer om op de PVDA+ lijst te staan.

Wat zijn jouw belangrijkste campagnethema’s?

Het feit dat ik bij de overheid werk, bepaalt wel veel. Ze spreken daar steeds over besparingen en die Moezo-norm, die ondertussen volop aan de gang is met de steun van sp.a, VLD en CD&V. Ze zeggen dan wel dat één op de drie ambtenaren vervangen wordt, maar er wordt gewoonweg niemand vervangen omdat daar gewoonweg geen geld voor is. Soms worden bevorderingen uitgesteld wegens geldgebrek en vorig jaar zijn zelfs naakte ontslagen gevallen. Niet rechtstreeks bij ambtenaren, maar wel bij gedetacheerden, waardoor anderen die taken moeten ovenrnemen. De werkdruk wordt dan hoger. De een na de andere krijgt vervolgens een burn-out. Daar zal mijn belangrijkste campagnethema rond draaien.

Dank je wel voor dit gesprek, en veel succes zondag!

Print Friendly, PDF & Email
Share This