Met 4000 samen met de Grieken!

DSC_0007Op zondag 21 juni kwamen we in Brussel met ruim 4000 mensen op straat in wat zeker de grootste solidariteitsdemonstratie met het Griekse volk was tot nu toe in België. Het werd een strijdbare en geanimeerde optocht, die eindigde op een goed uitgewerkt programma van speeches en muziek. De manifestatie werd georganiseerd door het platform “Samen met de Grieken”, waarin meer dan 70 organisaties samenwerkten.

Op de betoging viel vooral de grote PVDA-groep op, die voor de eerste keer echt massaal mee mobiliseerde voor een betoging in solidariteit met de Griekse strijd. Ook de Griekse linkerzijde in ons land had stevig gemobiliseerd, met mooie groepen van het “Initiatief van Grieken die zich verzetten” en de Belgische afdeling van Syriza, maar ook heel wat gewone burgers van Griekse afkomst. Verder was er ook een flinke aanwezigheid van Hart boven Hard en Tout autre Chose, SAP-LCR, VEGA, Rood, LSP, ATTAC, CADTM, D19-20, Ecolo, enz.

De SAP-LCR stapte in de manifestatie mee op in een gezamenlijk blok met de vrienden van het “Initiatief van Grieken die zich verzetten”, CADTM en ATTAC 1, rond de eis van kwijtschelding van de Griekse schuld en tegen verdere toegevingen aan de Trojka.

Groen of de SP.A, waarvan nochtans enkele woordvoerders het opiniestuk in de media hadden onderschreven dat de betoging ondersteunde, waren niet te bespeuren. Van de vakbonden hoorden we enkele sprekers op het podium hun steun betuigen, maar de zichtbare aanwezigheid was helaas uiterst lauw. Hier is zeker nog veel werk aan de winkel!

In elk geval was deze manifestatie een goede stap in het verder uitbouwen van de noodzakelijke solidariteitsbeweging met de strijd van de Griekse bevolking. Het was zeker ook verheugend te zien dat in het platform, ondanks het feit dat er zeker verschillende inschattingen bestaan over de toestand in Griekenland, de rol van Tsipras en Syriza, en hoe de solidariteit vorm te geven, toch goed door zowat de ganse linkerzijde, Belgische zowel als Griekse organisaties (met uitzondering van de ultra-sectaire KKE, die de betoging niet wou steunen), kon worden samen gewerkt.

Een fotoreportage (foto’s Guy Van Sinoy, Axel Farkas)
DSC_0031 DSC_0026 DSC_0012 Brussel 3 Brussel 2 Brussel 1

 

Print Friendly, PDF & Email