Nationaal studentenprotest op donderdag 2 oktober: “Speel niet met onze toekomst, het is ook die van u!”

studentsDe Vlaamse studenten gaan niet akkoord met de forse besparingen in het hoger onderwijs, noch met een eventueel kwaliteitsverlies, noch met een verhoging van de inschrijvingsgelden. Zoals eerder aangekondigd, organiseert VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, op donderdag 2 oktober een grote manifestatie tegen deze besparingslogica.

Na eerdere acties in de verschillende studentensteden, is het tijd geworden om de krachten te bundelen en een mars door Brussel te houden. Wij studenten, zullen een duidelijk signaal geven en samen met iedereen die ons steunt vanaf het Centraal Station in Brussel naar het Vlaams parlement trekken.

Een delegatie van de commissie onderwijs van het Vlaams parlement zal ons daar ontvangen en we zullen hen de schoppenaas overhandigen als symbool voor ons protest.

Het staat nu al vast dat er gesnoeid zal worden in de middelen van de instellingen waardoor zij minstens €250 per student minder zullen ontvangen.

Een kwaliteitsdaling wordt dan zo goed als onafwendbaar. We komen samen als studenten, ongeacht politieke kleur of overtuiging en willen en masse een signaal geven aan de Vlaamse Regering en minister Crevits dat we deze besparingen onaanvaardbaar vinden en bereid zijn te vechten voor een democratisch en kwaliteitsvol hoger onderwijs. We protesteren niet enkel tegen deze geplande besparingen, we pleiten ook onder meer voor een betere kwaliteitszorg en een systeem van studievoortgangsbewaking.

Dit verzet wordt georganiseerd door de actiegroepen uit de verschillende studentensteden, de 23 Vlaamse Studentenraden en de Vlaamse Vereniging van Studenten. Naar schatting worden er meer dan 1000 studenten in Brussel verwacht. Daarnaast hebben reeds het Vlaams Geneeskundig Studenten Overleg en talloze docenten en professoren hun steun betuigd en zullen er delegaties van Magik (ABVV jongeren), ACV-Enter (ACV jongeren) en FreeZbe (ACLVB-jongeren) aan de actie deelnemen.

Praktisch: De manifestatie begint aan het Europakruispunt in Brussel (Uitgang Brussel Centraal Station) om 13u30, we komen aan om 14u45 op het Vrijheidsplein (Bij het Vlaams Parlement), waar een delegatie vanuit de Commissie onderwijs ons zal ontvangen rond 15u.

Print Friendly, PDF & Email
Share This