Samen sterk tegen Michel I: interview met Lucien Van Espen over de regeringsmaatregel rond de oudere werklozen

8521_samensterkIn het regeerakkoord van de regering Michel I kunnen we lezen dat de anciënniteitstoeslag voor oudere werklozen voor de nieuwe instromers afgeschaft wordt. Het nettoverlies aan inkomen voor deze mensen zal tussen de 55 en 121 euro per maand bedragen.

Wij spraken met Lucien Van Espen die in 1991, na jarenlange strijd met oudere werklozen van ABVV en ACV, een CAO afdwong die grote verbeteringen inhield voor deze mensen. Je kan de video-opname van het gesprek hieronder bekijken.

Lucien was voorheen jarenlang hoofdafgevaardigde voor het ABVV in het metaalverwerkend bedrijf VTR in Machelen dat zij na het faillissement in 1982 negen maanden bezet hielden. Zonder succes echter. Na 4 jaar knokken voor de werklozen had de strijd van Lucien en zijn kameraden succes. Tot de regering Michel I deze sociale maatregel met één pennetrek van tafel veegde.

Wij spraken met een zeer geëmotioneerde Lucien die ons tot besluit van het gesprek zijn boek toonde en ons zeer duidelijk maakte waar het op staat: Samen sterk!

Het boek Samen sterk – Levensverhaal van een vakbondsmilitant is uitgegeven bij EPO; isbn: 9789491297502 · 2013 · paperback (12,5 x 20 cm) – 240p. – © coverillustratie: Bruno De Wit · prijs: € 15.00

 

Print Friendly, PDF & Email
Share This