Strijdbare antifascistische betoging in Antwerpen

Op donderdag 20 maart trokken 400 mensen door te straten van Antwerpen om zich te verzetten tegen een optocht van de NSV. Onder het mom van een betoging tegen de monarchie, wilde de NSV een fascistische beweging van mobilisaties en geweld uitbouwen. Ze spreken over “nationale revolutie” en inspireren zich hierbij openlijk op de opmars van fascistische jongerengroepen in verschillende Europese landen, groepen zoals het Italiaanse Blocco Studentesco en de jeugd van het Hongaarse Jobbik.

De NSV wist echter maar een 150-tal betogers op de been te krijgen terwijl de antifascistische mobilisatie minstens dubbel zo groot was. De SAP en de JAK liepen mee naast een reeks andere progressieve organisaties (initiatiefnemers Blokbuster en ALS, PVDA, COMAC, Rood,  Syndicalisten tegen Fascime, AFF, enz.). De betoging was bijzonder strijdvaardig: we schreeuwden de longen uit ons lijf en werden aangemoedigd door talrijke bewoners van de woonwijken waar de betoging doorliep.

Een incident toont aan wat het fascistisch project inhoudt en waarom we er ons in massa tegen moeten verzetten. Halverwege de betoging duiken drie fascisten op die een betoger vliegensvlug twee gebroken vingers slaan, waarna ze achter de politie wegduiken die een cordon vormen om de vluchters af te schermen van de betogers. Het is precies tegen dit soort geweld -dat we vandaag in verschillende landen steeds meer zien plaatsvinden tegen migranten, homoseksuelen, syndicalisten, enz.- dat we ons moeten wapenen door antifascistische massa-acties.

Het is hoogtijd dat de Vlaamse universiteiten deze fascistische vereniging weren van hun campussen. De strijd tegen de erkenning als studentenkring en publieke verschijningen van de NSV gaat door, net als de strijd tegen de besparingen en voor het socialisme! Nooit meer fascisme!

Een videoverslag van de manifestatie

Een fotoreportage van de betoging

nsvAAnsvc nsvb

nsvgnsvd2 nsve nsvfnsvh

Print Friendly, PDF & Email