Actie “Save Syria” in Antwerpen: “Niets doen is geen optie”

syr13

Onder het motto “Save Syria” namen in Antwerpen ongeveer 500 manifestanten afgelopen zaterdag deel aan een solidariteitsmanifestatie met de Syrische bevolking. Ze drukten hun verontwaardiging uit over de aanslepende burgeroorlog in Syrië, maar ook over de inmenging van de grootmachten in het algemeen en van België in het bijzonder.

Hoewel de meningen onder de manifestanten over de oorzaken voor het conflict en over mogelijke oplossingen ervoor sterk uiteen lopen, vonden de betogers elkaar toch in hun onderlinge solidariteit. Daarom konden allen het aan de Belgische overheden gerichte eisenbundel van de organisatoren volmondig onderschrijven:

  1. Meer duidelijkheid over de missies van de F-16-bommenwerpers en het terugtrekken ervan!
  2. Halt aan alle bombardementen! Voor een onmiddellijk staakt het vuren! Voor een politieke oplossing voor het conflict!
  3. Hulpverlening voor alle mensen in nood, bij voorkeur onder toezicht van de Verenigde Naties!
  4. Onze grenzen niet sluiten voor mensen die hier hun toevlucht willen nemen! Voor het recht op waardige opvang! Tegen het gebruik van oorlogsvluchtelingen voor politieke campagnes en electorale berekeningen!
  5. In het opvangbeleid voorrang verlenen aan het humane!

Tot de manifestatie werd opgeroepen door Kaoutar Zaitouni en Sarah El Massaoudi. Beide jonge vrouwen zijn al langer maatschappelijk actief. Zo stonden zij in maart van dit jaar mee achter de Stille Wake na de aanslagen in Brussel. Ook in de solidariteit met Palestina verdienden ze hun sporen.

Met de actie van vandaag willen ze aandacht vragen voor het menselijk leed en het zinloos bloedvergieten in Aleppo en in heel Syrië. Het burgerinitiatief “Save Syria” wordt gesteund door Antwerp For Palestine, Movement X, Dar Al Imaan en de vzw Syrische Vrijwilligers (een lokale hulporganisatie).

Wat opviel tijdens de manifestatie, was de stuitende afwezigheid van de georganiseerde politieke en sociale linkerzijde, wat gelukkig gecompenseerd werd door de talrijke opkomst van gewone burgers. Liever dan passief te wachten op ‘meer duidelijkheid’, deelden zij de mening van de organisatoren: “Niets doen is geen optie!”

#AsWeSpeak #SaveSyria

Een fotoreportage

Foto’s: Peter Veltmans

syr1

syr2

syr3

syr5

syr7

syr8

syr9

syr10

syr11

syr13

syr14

syr15

syr16

syr17

Print Friendly, PDF & Email