De ministers van financiën van de eurozone, de ‘eurogroep’ geleid door de Nederlandse PVDA-er Dijsselbloem, kwamen op 9 november bijeen. Ze zouden onder andere nagaan of Griekenland zich ‘aan de afspraken houdt’. Zo niet gaat de uitbetaling van een gedeelte (2 miljard €) van het derde ‘hulppakket’ niet door. Na het afsluiten van het derde ‘Memorandum’ (akkoord tussen de Griekse regering en de trojka) op 13 juli werden een hele reeks eisen gesteld die op korte termijn dienen vervuld te zijn. “Er is achterstand in de uitvoering”, zeggen verantwoordelijken van de eurogroep, wegens onenigheid over een aantal punten.
Zo vinden de geldschieters (Europese Centrale Bank, EU-fondsen, IMF) dat huiseigenaars die hun hypothecaire lening niet tijdig betalen veel vlugger uit hun huis moeten gezet worden zodat het verkocht kan worden. De regering, en naar verluidt zelfs de Griekse banken, hadden hierin in het verleden een tolerante aanpak.
Ook een soepele regeling voor het betalen van achterstallige belastingen door particulieren of bedrijven ligt onder vuur. Wegens de zware crisis had de regering een terugbetaling in 100 maanden mogelijk gemaakt. De geldschieters willen dat iemand meteen van deze regeling wordt uitgesloten van zodra er een achterstand is; de regering wil dan nog 25 dagen respijt geven …
Zoals bekend is Griekenland ook het land waar honderdduizenden asielzoekers Europa binnenkomen (600.000 in 2015). Hier en daar wordt gefluisterd over een soepele interpretatie van de Europese regels op het begrotingstekort (het Stabiliteitspact) wegens de uitzonderlijke omstandigheden, wat een soort humanitaire geste op zijn Europees zou zijn. Maar Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement en vorige week op bezoek bij Tsipras, vindt niet dat de uitvoering van het Memorandum daardoor in het gedrang mag komen. “De terugbetaling van de schulden is een Griekse aangelegenheid, die moet opgelost worden in de eurozone; het vluchtelingenprobleem is geen Griekse aangelegenheid, het is een Europees probleem dat zich voordeed in Griekenland”, aldus de scherpzinnige SPD-er.
Bron: Euractiv, euobserver.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.