Op zijn blog legt Stathis Kouvelakis, lid van het Links Platform van Syriza, uit waarop het ‘debat’ in het Grieks parlement (22 juli) over een tweede reeks Europese voorwaarden neerkomt. De parlementsleden kregen op 21 juli een e-mail met een bijlage. Deze bevat een bestand van bijna duizend bladzijden, de tekst van één wetsvoorstel met twee artikels.Het eerste handelt over een nieuwe wetboek van burgerlijke rechtsvordering en telt 800 bladzijden. Het moet de rechtspleging vlugger en goedkoper maken; een eis die de kredietverleners ook aan de vorige regeringen stelden, maar pas onder Tsipras voldoening krijgt. Banken zullen onder andere op versnelde manier huizen kunnen in beslag nemen bij wanbetaling (maar Athene zou een “overwinning” behaald hebben: de maatregel zou pas ingaan vanaf 1 januari 2016). Het tweede artikel betreft de omzetting van de Europese richtlijn in zake de afwikkeling van zieltogende banken (bank recovery and resolution: inbreng aandeelhouders, spaarders, overheid …)
Bij de vorige parlementaire slik-operatie van 16 juli werden een eerste reeks diktaten goedgekeurd, gaande over BTW-verhogingen, pensioenhervorming, privatiseringen… Toen stemden 229 parlementsleden voor, 64 tegen, waarvan 39 van Syriza. Nu waren er 230 stemmen voor, 63 tegen waaronder 31 van Syriza (en 5 die zich onthielden). Na deze twee stem-, of beter: slikrondes wordt nog een derde verwacht, want terugtrekking van steun aan de boeren en terugdringen van vroege pensionering zijn nog andere Europese eisen gekoppeld aan de “onderhandelingen” over een nieuw ‘steunpakket’. Hoe uitzichtloos dit alles is bleek verleden maandag. Toen “kreeg” Griekenland als dank voor de eerste slikronde een noodlening van 7 miljard … die tegen de avond al bijna integraal in de koffers zat van het IMF en de Europese Centrale Bank. Na vijf jaar mee het Trojkabeleid uitgestippeld te hebben erkent het IMF zelf nu de nood aan een grondige schuldverlichting voor Griekenland, maar in Berlijn blijft het Nein.
Een niet door Europa opgelegde maatregel die gisteren zou goedgekeurd zijn is de toekenning van een minimumpensioen van 260 euro (!) aan 30.000 67-plussers zonder sociale zekerheid, dit vanaf 1 oktober 2015. Misschien hebben die nog geluk, want de secretaris-generaal van de Griekse sociale zekerheid Giorgos Romanias kondigde zijn ontslag aan “omdat hij het niet kan verantwoorden aan gehandicapten een pensioen van 87 euro (!!) te betalen”.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.