Visie, het ledenblad van beweging.net, bericht in de editie van 6 maart over de bezorgdheid van de Belgische ziekenfondsen over de gevolgen van TTIP, het vrijhandelsakkoord waarover de EU en de USA momenteel onderhandelen. Wat betreft het Belgisch gezondheidssysteem zijn de bekommernissen de volgende:
De prijs van geneesmiddelen: momenteel wordt het gebruik van genetische middelen aangemoedigd, en het is de overheid die beslist of een geneesmiddel op de markt komt en of het terugbetaald wordt. Als enkel de wetten van de vrije markt gelden, gaan bedrijven die zich benadeeld voelen de nationale beslissingen aanvechten. Er wordt ook gevreesd dat geneesmiddelen langer zullen beschermd worden door een patent.
Er worden ook vragen gesteld over reclame bij de verkoop van geneesmiddelen. Reclame is momenteel in België en in vele andere EU-landen verboden, maar of dit met een vrijhandelsverdrag nog zou overeind blijven is twijfelachtig. Ook over de verkoop van geneesmiddelen via internet wordt gevreesd dat een vrijhandelsakkoord deregulerend zou werken.
De ziekenfondsen vrezen ook dat een preventiebeleid moeilijker wordt. Landen die blancoverpakkingen voor tabak verplichten krijgen het met de tabaksproducenten aan de stok.
Ook de arbitragecolleges voor geschillenregeling, het beruchte ISDS-systeem, baren de ziekenfondsen zorgen. Zo eiste een farmaceutisch bedrijf een schadevergoeding van 500 miljoen euro van Canada omdat de octrooien van twee geneesmiddelen nietig werden verklaard. Nochtans hadden de hoogste rechtbanken in Canada het bedrijf in het ongelijk gesteld.
De ziekenfondsen zijn over het algemeen niet de meest strijdbare massaorganisaties, en ze vragen in dit geval ook niet de stopzetting van de onderhandelingen over TTIP, maar alleen dat de ziekteverzekering en de gezondheidsdiensten buiten het vrijhandelsakkoord blijven. Maar is het geen teken aan de wand dat zelfs deze makke organisaties zich al bezorgd tonen?
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.