Boris Nemtsov, slachtoffer van Poetin

1317064318833.cachedDe moord op Boris Nemtsov zal ongetwijfeld nog lang nawerken. Dit was een daad van terreur, een staatsmisdrijf, en kan niet los gezien worden van de chauvinistische propaganda die het Kremlin al jarenlang verspreidt en die sinds de oorlog in Oekraïne nog verder is toegenomen.

De ‘binnenlandse vijand’, ‘de vijfde colonne’, dat zijn het soort termen waarmee de machthebbers over de oppositie spreken. Enkele dagen voor de dood van Boris Nemtsov werkte de Russische televisie aan een uitzending over de ‘Russische Maidan’ waarin hij werd neergezet als een centrale speler in dit zogenaamde complot.

En dit terwijl Nemtsov uit hetzelfde milieu kwam als Poetin. In de jaren negentig was Nemtsov een van de belangrijkste medewerkers van Jeltsin en was hij verantwoordelijkheid, samen met Poetin, voor sociale afbraak, politieke catastrofes en misdaden. Maar de rechtse, pro-Amerikaanse liberaal Nemtsov sprak zich uit tegen de Russische militaire interventie in Oekraïne en voerde fel oppositie tegen Poetin. Men moet beseffen dat kritiek op de militaire interventie in Oekraïne niet is toegestaan. Nemtsov brak deze regel…

Het is nu onmogelijk om te bepalen wie de directe verantwoordelijke is voor deze misdaad, wie er opdracht voor heeft gegeven. Maar de machthebbers hebben schuld en de leiders van de liberale oppositie vormden de voor zondag geplande manifestatie om in een protestmars. Poetin was gedwongen dit toe te staan in het centrum van Moskou, waar ook de misdaad plaatsvond.

In Moskou bracht dit protest tienduizenden op de been, en in Sint Petersburg nog eens 50.000. Daarmee was het een van de grootste mobilisaties van de oppositie in de laatste jaren, en dit ondanks allerlei vormen van intimidatie.

De Russische Socialistische Beweging nam deel aan de protesten en verspreidde een pamflet met de volgende eisen:

een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de misdaad

een onmiddellijk einde aan de lastercampagnes van de staat

een werkelijke vrijheid van meningsuiting en verzameling

een einde aan de Russische militaire operaties in Oekraïne

een actieplan om de crisis aan te pakken en het volk, en niet de bankiers, te helpen

Ilya Boudraitskis is lid van de leiding van de Russische Socialistische Beweging, onze zusterorganisatie in Rusland. Op zaterdag 14 maart spreekt hij samen met een kameraad uit de Oekraïne op de Antikapitalistische lenteschool. Nederlandse vertaling door redactie Grenzeloos.

Print Friendly, PDF & Email