De doodsstrijd van Aleppo

aleppo2

Aleppo, een van de mooiste steden ter wereld, wordt steen voor steen vernietigd. De bewoners van het verpletterde Aleppo, die Syrische helden met allerlei verschillende religieuze, culturele of sociale achtergronden, zijn sinds 2011 in opstand, omdat ze hun onstuitbare aspiraties – van vrijheid, rechtvaardigheid en waardigheid – willen delen met de wereld, tegen de willekeur van een regime dat slechts steunt op barbarij, leugens en gewetenloze bondgenoten.

Op het moment van schrijven, valt de één na de andere wijk in het oosten van Aleppo. Het is een onverbiddelijke neergang voor degenen die vier jaar lang in een ingewikkelde co-existentie van de burgerbevolking geprobeerd hebben, om een nieuw leven te organiseren zonder dictator of alom tegenwoordig politieapparaat, en met 250.000 mensen te overleven met een paar duizend strijders met verschillende achtergronden, controversieel, maar de enige verdediging tegen de horde bloeddorstige vrienden van Assad. Ze zijn allemaal geraakt door de onophoudelijke beschietingen op alle gebouwen: ziekenhuizen, markten, bakkerijen en scholen… Ze hebben honger, omdat de laatste voedselreserves zijn uitgeput, want sinds half augustus is de blokkade van de stad  totaal.

En nu is er  de genadeloze aanval van een alliantie die zijn haat tegen de zelforganisatie van de bevolking uitleeft: Syrische troepen en Iraanse, Libanese, Iraakse en Afghaanse milities die hun diensten aanbieden aan Assad, ondersteund door de imposante militaire inzet van de Russische maffiabaas, terwijl de rest van de wereld wegkijkt als ze al niet de leiding van Poetin toejuicht, zoals Le Pen of Fillon. Buitenlandse inmenging is geen probleem meer, men wil ons doen geloven dat deze bereidheid om een eind te maken aan de “rebellen” in Syrië, deel uitmaakt van de “strijd tegen het terrorisme”… Wat een onzin!

Hondsdolheid: terwijl de machthebbers het over “democratie” hebben, hebben ze niets concreets gedaan om de Syrische democraten te helpen: integendeel, hun eigen militaire interventies hebben munitie gegeven aan degenen die deze democraten overal bestrijden. En dan is er de schande van onze machteloosheid en van het feit dat sommigen die zich als links beschouwen en beweren dat de val van Aleppo de opstand van een hele regio sinds 2011, een nagel aan de doodskist van het “islamisme” is.

Uit dit alles komen twee zekerheden naar voren: op korte termijn zal het obscurantisme worden versterkt, maar op de middellange termijn kan niemand de wind van vrijheid stoppen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van de NPA. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.

 

Print Friendly, PDF & Email