We waren nog niet bekomen van het nieuws dat DAF-Trucks in Oevel (Westerlo) een zoveelste ontslagronde inzet( lees hier ) of daar volgde al een tweede drastische ronde.
Het is duidelijk dat de bedrijfsleiders en aandeelhouders, los van de stakingen tegen het regeringsbeleid, er rustig verder op saneren om zo hun aandelen op koers te houden.
Op donderdagmorgen 11 december kregen de bonden op een speciale ondernemingsraad de bittere pil te slikken dat vanaf 2015 82 arbeiders en 88 kaderleden en bedienden de laan worden uitgestuurd.
Het is niet de eerste herstructurering binnen het bedrijf. Zo werden er in 2012 nog 136 jobs geschrapt. Een opvallende trend is dat gelijktijdig met de aankondiging van de ontslagen de beurskoers van Philips op de beurs van Amsterdam onmiddellijk de hoogte ingaat! Zie hier de beurskoers op het moment van de bijzondere ondernemingsraad.
Dit is geen nieuw feit. Dit kunnen we lezen op de site van ABVV-Philips. (Zie hieronder, Bersparingsplannen) Het betreft hier de herstructureringsplannen van 2012. Ook het ACV (1) gaf in 2012 zware kritiek op de winstmaximalisatie van directie en aandeelhouders. ”Als beursgenoteerd bedrijf staat Philips onder druk van de aandeelhouders om altijd maar meer winst te maken. En dat kun je doen door kosten te besparen, lees, door personeel af te danken”. Zo klonk het ferm. Twee jaar later wordt dit met feiten gestaafd. Op dezelfde dag dat de herstructurering in Turnhout op tafel wordt gelegd sluit Philips in het Nederlandse Emmen een vestiging tegen 2016.
Het kapitalisme toont enkel maar weer haar perverse gezicht. De vakbonden die op 15 december in heel het land ‘de blok’ er op leggen beschikken over uitgewerkte alternatieven. Zaak om deze samen te leggen en te komen tot een antikapitalistisch alternatief die naam waardig.
Besparingsplannen stuwen aandeel Philips hoogte in (2012)
‘ Het aandeel Philips is met forse winst gestart op de beurs van Amsterdam, na de aankondiging dat het Nederlandse elektronicabedrijf zijn kostenbesparingsprogramma uitbreidt. Het is niet duidelijk hoeveel banen er daardoor zullen verdwijnen.
Philips gaat zijn kostenbesparingsprogramma uitbreiden naar 800 miljoen euro. In juli had het bedrijf aangekondigd dat het diep in de bureaucratie en de overheadkosten wilde snijden. Die plannen, die moesten leiden tot een totale besparing van 500 miljoen euro in 2014, zijn volgens het bedrijf inmiddels uitgewerkt. Tijdens dat proces werd voor nog eens 300 miljoen euro aan mogelijke extra besparingen gevonden. De uitwerking daarvan moet nog worden afgerond.
Op de beurs van Amsterdam ging het aandeel Philips tijdens de eerste minuten van de handel tot 8 procent hoger.
Philips houdt vertrouwen in de eerdere doelstellingen die het bedrijf in juli aangaf. Zo mikt het onder meer op een omzetgroei in een bandbreedte van 4 tot 6 procent in 2013.
Een woordvoerder van Philips kan niet aangeven hoeveel banen er bij de bezuinigingsronde verdwijnen. In juli werd al wel gesteld dat banenverlies niet is uit te sluiten.
Philips heeft ook verschillende vestigingen in België, onder meer in Brugge en Turnhout. In België en Luxemburg werken er 3.160 mensen voor het bedrijf, zo staat op de website. Bij Philips in België kon niet onmiddellijk iemand bereikt worden. (belga/vsv)’
Noot:
1) Visie 21 september 2012: De toekomst van Philips ziet er slecht uit’