De stakingsdag van 24 juni in Brussel

24 juni Brussel 5

Militanten van de Brusselse LCR-SAP namen doorheen de dag deel aan verschillende piketten en acties op 24 juni. Het spoorpersoneel had opgeroepen om hun actie, een filterblokkade in de Frankrijkstraat (bij het Zuidstation), te komen steunen. Er waren niet zoveel vakbondsleden, maar de vrijgestelden en afgevaardigden waren er. Het akkoord dat recent door de vrijgestelden van ACOD-Spoor was getekend, waarin het verlies van een recuperatiedag en twee extra-legale feestdagen was aanvaard, heeft zeker niet geholpen om de leden te mobiliseren.

Met de filterblokkade wilde men de passerende automobilisten informeren over de redenen van de staking en uitleggen waarom zij ook betrokken moeten zijn. Eens te meer kom men de agressiviteit van bepaalde automobilisten vaststellen, sommigen maakten zich op om syndicalisten omver te rijden. Het resultaat van de pro patronale mediapropaganda die er al jaren op gericht is om sociale en syndicale acties te discrediteren, en hun zogezegd gebrek aan populariteit te tonen met goed gekozen “straatinterviews”.

Aan het piket van Audi Vorst organiseerden een dertigtal vakbondsmilitanten een barbecue. We konden lang met hen discussieren. Binnen lag alles plat, een echt succes. Er waren geen illusies bij de stakers over de inzet van de acties. Zij herhaalden meermaals dat deze ene stakingsdag niet voldoende was en dat de vraag naar “echt overleg” de beweging enkel naar de impasse kan leiden. Ze wilden een stevigere beweging om deze regering weg te krijgen.

Bij de RTBF en de VRT hielden dan weer een goede dertig mensen een filterblokkade. De werknemers en afgevaardigden bij de RTBF zitten momenteel in een gespannen verhouding met de directie. Deze had gebruik gemaakt van de Brexit om heel wat werknemers op te trommelen op de stakingsdag. De stakerspost bij de RTBF kreeg ook steun van verschillende militanten en vrijgestelden van de ACOD-Onderwijs en kreeg ook bezoek van Rudy Janssens van de ACOD-LRB. Het is niet uitgesloten dat er komende maanden nog acties komen bij de openbare omroepen.

Later op de dag organiseerde de ACOD-LRB een actie bij het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen). Ze waren in een spontane optocht naar daar getrokken, met slogans waarin een echte democratie, de herverdeling van de rijkdom en de arbeidstijd en een einde aan de besparingspolitiek werd geëist. Symbolische grafstenen voor onze pensioenen en onze democratie werden voor de kantoren van het VBO geplaatst. De militanten van de ACOD-LRB sloten zich vervolgens aan bij de manifestatie van de Blokkeerders van de 45-uren (een platform tegen de Wet Peeters).

Rond 13u30 vertrok dan aan de Naamse Poort de manifestatie van de Blokkeerders van e 45-uren. Naast ACOD-LRB namen nog verschillende organisaties deel aan de optocht: LCR-SAP, LSP, JOC, Union Syndicale des Etudiants,… De betoging was goed vertrokken, ook al was er duidelijk een behoorlijke afstand te merken tussen bepaalde slogans aan de kop van de stoet en de ideeën van de werkenden die aan de manifestatie deelnamen. De betoging eindigde op de trappen van de Beurs.

Er vonden in Brussel nog heel wat andere acties plaats in Brussel, onder meer op initiatief van de CNE (Franstalige tegenhanger van de LBC, ACV). Zo waren bijvoorbeeld alle winkels van Colruyt gesloten. Ook het openbaar vervoer lag volledig stil.

In het algemeen was het zeker een geslaagde stakingsdag, maar het is ook duidelijk dat er een tandje bijgestoken moet worden. Willen we een einde maken aan het besparingsbeleid en de regering Michel-De Wever dan zullen we zeker nog veel meer werkende mensen actief moeten betrekken bij de beweging.

Een fotoreportage (foto’s: Sean Zamora)

Filterblokkade NMBS

24 juni Brussel 1

24 juni Brussel 2

24 juni Brussel 3

24 juni Brussel 4

Actie ACOD-LRB bij VBO

24 juni Brussel 6

24 juni Brussel 7

24 juni Brussel 8

24 juni Brussel 9

24 juni Brussel 10

24 juni Brussel 11

24 juni Brussel 12

24 juni Brussel 13

24 juni Brussel 14

Manifestatie Blokkeerders 45-urenweek

24 juni Brussel 15

24 juni Brussel 16

24 juni Brussel 17

24 juni Brussel 18

24 juni Brussel 19

24 juni Brussel 20

Print Friendly, PDF & Email