Erdolfije

Zopas las ik dat België stemde om Saudi-Arabië deel te laten uitmaken van de vrouwenrechtencommissie van de VN. Je kan het een beetje vergelijken met het benoemen van nazi – beulen als rechters in de Nüremberg – processen. Complete waanzin.

Maar tegelijk doet het me denken aan de houding van de presidenten van Rusland en de VS inzake het referendum in Turkije. Ik geef toe, het heeft eventjes geduurd voor zij Erdogan feliciteerden.

Daarom eventjes stilstaan bij de landen en organisaties die de eersten waren om president Erdogan te feliciteren. De emir van Qatar, de koning van Bahrein, de Iraakse vicepresident, de leider van het politiek bureau van Hamas, de President van de Palestijnse autoriteit en de leider van Ennahda (behorend tot de moslimbroederschap) in Tunesië. Ook de Egyptische moslimbroederschap en de secretaris – generaal van de Internationale Unie van Moslims. Nou ja, dit was een beetje te verwachten.

Maar nog veel interessanter is even stil te staan bij de felicitaties uit Syrië.

Umran Muhammed, de persverantwoordelijke van Ahrar al-Sham (een organisatie opgezet door vroegere al – Qaeda kopstukken) schreef het volgende: ‘Wij wensen het grootste succes aan onze broeder Erdogan en al diegenen die streven voor vooruitgang in Turkije en de moslimwereld’. Jaish al – Islam, een salafistische organisatie, opgezet en gesponsord door Saudi-Arabië, schreef het volgende, ‘wij feliciteren van ganser harte onze Turkse broeders en de regering voor deze belangrijke stap naar onafhankelijkheid en een sterk Turkije.’ Ziad al – Attar, de woordvoerder van Hayat Tahrir al – Sham (een deel van de Jabhat Fatah al – Sham, voorheen Jabhat al – Nusra, ook een extensie van al – Qaeda) zei het volgende: ‘Wat de Turkse Moslim natie gelukkig maakt, maakt ons gelukkig. Als zij triest zijn, zijn wij het ook. Dat zij stonden aan de kant van het Syrische volk in hun revolutie, is het beste bewijs van de sterkte van de islamitische verwantschap tussen twee volkeren.’

Deze organisaties zijn fundamentalistisch salafistische organisaties die men niet anders kan bestempelen dan als terroristen.

Dat Trump, waarschijnlijk jaloers op de ‘absolute machten van het Turkse presidentschap’, in tegenstelling tot zijn administratie, het ook nodig vond om Erdogan te feliciteren, is niet abnormaal. Hij beschouwt het presidentschap ook als absoluut, het verschil met Turkije is dat zijn decreten zowel door de rechterlijke macht als door het parlement kunnen aangevochten worden (iets wat niet meer mogelijk is in Turkije, waar de scheiding der machten zo goed als opgeheven is).

Poetin kon natuurlijk niet achterblijven. Nadat zijn woordvoerder verklaarde dat het een ‘interne kwestie was’, gaf ook hij een telefoontje.

Met Europa lag het echter anders. De Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa, bracht een vernietigend rapport uit over de Turkse verkiezingen. Het resultaat, Turkije gaat terug gemonitord geworden. Het is de eerste keer dat een land dat de monitor-status verloor, deze opnieuw krijgt. Voor de Turkse president geen probleem, hij beschouwt het als een waardeloos rapport, goed voor de vuilbak.

Toch belangrijk: toen er moest gestemd worden over het rapport in de PACE (waarin ook Turkije zit) kwamen er tegenstemmen van de AKP en MHP (dat was te verwachten) maar ook de vertegenwoordigers van de CHP stemden tegen! Enkel de HDP stemde voor.

De CHP schiet hiermee voor de zoveelste keer in eigen voet, een blaam voor de progressieve fractie, die de spelletjes beu aan te het worden is. Intussen zie ik op mijn Facebook berichten van besloten CHP – groepen die Kilicdaroglu ten val willen brengen. Het is inderdaad nogal absurd enerzijds te stellen dat er volop fraude is gepleegd en anderzijds tegen de monitor – status te stemmen.

Intussen is de noodtoestand verlengd (nou ja, dat was te verwachten) en gaan de zuiveringen door, dit keer gaat het over meer dan 9.000 politieagenten die van de ene op de andere dag hun job verliezen, wiens paspoort wordt ingetrokken en rechteloos zijn!

De nieuwe orde

Intussen moeten de politiegelederen terug worden opgevuld. Aan de politieacademie van Yozgat legden enkele duizenden vrouwelijke politieagenten de eed af. Volgens Mehmet Yilmaz, nog één van de weinige journalisten die kritisch durft te schrijven, gebeurde dit ook in andere politieacademies. Neen, niet de gewone eed, maar de eed van de Grijze Wolven (volgens DL een onschuldige organisatie), ik onthou jullie de inhoud niet:

‘In de naam van Allah, de grootste, de barmhartigste’ … dat is het begin waarna er plechtige eden gezworen worden aan Allah, de Koran, de profeten, de vlag en de wapens. Zij beloven de ‘martelaren’ dat zij comfortabel kunnen slapen, want dat zij wraak zullen nemen voor hen. ‘WRAAK, WRAAK, WIJ ZULLEN ALTIJD WRAAK NEMEN. ALS WIJ DAT VERGETEN, LAAT ONS BLOED DAN OPDROGEN (drie keer wordt dit herhaald). GOD BESCHERMT DE TURK (drie keer wordt dit herhaald). AMEN (drie keer wordt dit herhaald).

De echte eed is trouw aan de grondwet, aan de principes en hervormingen van Atatürk, aan Turks nationalisme zoals beschreven in de grondwet en de wetten van de republiek. Tevens voorziet de eed op een onpartijdige manier de dienst uit te oefenen, gebaseerd op gelijkheid, respect voor mensenrechten, grondwettelijke beginselen, de regels van de wet te respecteren alsmede een nationale, democratische en seculiere staat.

Enfin, het verzet in Turkije weet wat hen te wachten staat met deze ‘nieuwe orde’!

Bombardementen in Syrië en Irak

Intussen is Turkije begonnen met het bombarderen van Sinjar en Afrin, in Sinjar heeft zich het drama van de Yezidi’s afgespeeld, Afrin is een Koerdisch kanton! Deze bombardementen hebben geen enkele legitimiteit!

Het is wel enigszins ironisch, nu de omsingeling van Raqqa, de hoofdstad van ISIS, volop aan de gang is, met grondtroepen van de YPG (Koerdische milities, ondersteund door de VS) bombardeert Turkije stellingen van de YPG!!! Blijkbaar wil men de ‘vrienden’ die hun felicitaties hebben gegeven aan de president wat steun gaan verlenen! Ook in dit geval steunt de CHP deze bombardementen, terwijl dit een schending is van het internationale recht!

De VS heeft geprotesteerd, maar het bleef bij woorden, de YPG vraagt het uitroepen van een no-flyzone. Het spijt me, dit laatste, hoe sterk ik de bombardementen ook veroordeel, steun ik niet. Ik denk dat de YPG hiermee in eigen voet schiet!

De toekomst

Soms word ik echt pessimistisch van de berichtgeving die ik dagelijks hoor. Waarheen het gaat met dit land, ik weet het niet, maar ik vermoed naar een totale catastrofe.

Ik ben, hoe zwak het ook is, altijd een voorstander geweest van het internationale recht, van de Verenigde Naties. Maar blijkbaar wordt deze wereld geregeerd door een bende idioten, die enkel kijken naar korte termijn belangen, autocratie en enorm winstbejag. Dat zij van deze wereld een kruitvat maken dat ieder moment kan ontploffen, daar liggen deze idioten niet van wakker.

Europa, nou ja, zij zullen terug een economisch akkoord afsluiten (een nieuwe douane-unie) zodat zeker de belangen van Turkse en Europese multinationals niet in het gedrang komen, en het Erdoganisme zal groeien. Mensenrechten, ach dat is mooi op papier! Maar de realiteit is dat men er, noch in de Europese noch in de Turkse cenakels, echt wakker van ligt. Voor de zoveelste keer zal een stuk van de democratie worden afgebroken, zal men, op dat vlak is er geen verschil met het toelaten van Saoedi – Arabië tot de vrouwenrechtencommissie, pleiten voor goede economische banden en goede contacten.

Het gaat immers nooit om mensen, het gaat enkel over kapitaal en macht. En de dag dat de wereld in brand staat, door één of andere idioot, zal men beseffen dat er geen water meer is om te blussen!

Print Friendly, PDF & Email