Op donderdag 19 mei verzamelden een 40-tal mensen zich in de kelder van boekhandel De Groene Waterman te Antwerpen. Ze kwamen er luisteren naar een interessant debat over de toekomst en de uitdagingen voor het feminisme. Aanleiding was de publicatie door Evie Embrechts van haar debuut Feminisme – een nieuw begin.
Aan het debat werd deelgenomen door Ida Dequeecker (feministe uit de feministisch-socialistische stroming, onder meer bekend van Dolle Mina, momenteel actief in het Vrouwenoverlegcomité (VOK) en bij Baas Over Eigen Hoofd! (BOEH!)), auteur Evie Embrechts zelf (actief bij Feministisch en Links – FEL), Ilse de Vooght (beleidsmedewerker bij Femma) en moderatrice Ellen Verryt.
Die laatste leidde de discussie door verschillende onderwerpen uit het boek te lichten waar de deelneemsters aan het debat dan hun mening over gaven. Zo bespraken ze onder meer wat feminisme voor hen precies betekent en waarom het ook vandaag nog nodig is. Verschillende vragen lokten soms uiteenlopende maar steeds interessante inzichten uit. Wat bijvoorbeeld te denken over het zogenaamde ‘kruispuntdenken’? Hoe kijken zij naar het hoofddoekendebat? Waarom slaat Gwendolyne Rutten de bal volstrekt mis met haar voorstel om het moederschapsverlof ‘vrij’ te laten delen tussen ouders? Wat met prostitutie en is de ‘Zweedse’ aanpak daarvoor de meest geschikte? Hebben we wel een ‘nieuwe man’ nodig? Wat zou overigens de plaats van mannen kunnen zijn met betrekking tot de feministische beweging? Hoe omgaan met het genderbegrip? En is het persoonlijke nog steeds politiek?
Na deze boeiende gedachtewisseling werd er nog stevig verder gediscussieerd met het publiek in de zaal. Daarbij kwamen zeer diverse onderwerpen aan bod. Zoals de impact van de ‘Wet Peeters’ over de arbeidsorganisatie. Hoe omgaan met de tegenstelling tussen deeltijds werk en veralgemeende collectieve arbeidsduurvermindering tot 30 uur per week? Wat te doen met het uitspelen van holebi’s en feministes tegen moslims en vluchtelingen? Wat met de discussie omtrent basisinkomen en lopen we daarmee niet het risico op de invoering van een ‘huishoudloon’? Moeten linkse feministes al dan niet ook antikapitalisten zijn? Wat met het bondgenootschap met de vakbeweging?
Het laatste woord over dit alles is zeker nog niet gezegd, maar het was zeker een geslaagde en geanimeerde avond!
Een fotoreportage