Fête Divers tegen Pegida-manifestatie

P1030593Op maandag 13 april kwam het islamofobe en racistische Pegida in Gent op straat, nadat een eerdere poging om in Antwerpen te manifesteren door N-VA-burgemeester De Wever was gekortwiekt (deze verbood toen in een adem ook de door Hart boven Hard geplande tegenmanifestatie). Pegida blijkt in Vlaanderen vooral uit een harde kern Vlaams Belang-aanhangers te bestaan, Filip De Winter op kop, samen met de obligate harde knuisten van Voorpost en de extreemrechtse studentenclub NSV. En ook al doen ze de moeite om in hun publieke communicatie hun pijlen op de islam te richten, toch kan het sausje de onvervalste racistische bodem niet verbergen, zoals ondermeer VRT-reporter Danira Boukhriss mocht  merken. De Pegida-bijeenkomst bracht ongeveer 250 mensen op straat.

Hart boven Hard nam het initiatief om tegelijk met de Pegida-manifestatie een Fête Divers te organiseren in het Rabotpark, en zo het multiculturele, antiracistische en gastvrije Gent te tonen.

Het werd een aangename en relaxte bijeenkomst, waaraan 400 mensen deelnamen. Onder de aanwezigen mensen van ABVV, Samenlevingsopbouw, de Turkse moskeevereniging, PVDA, LSP, SAP, Groen, LEF, de V-SB, sp.a,… en heel wat vrijwilligers van Hart boven Hard, natuurlijk (met excuses voor al wie we vergeten zijn). Jamila Channouf, ondermeer woordvoerster van de Gentse Lente, koos er dan weer voor samen met enkele medestandsters ter plekke de verbale confrontatie aan te gaan met de Pegida-aanhang.

 

Enige hypocrisie en politieke berekening is het Gentse stadsbestuur (sp.a-Groen-Open VLD) en burgemeester Termont (sp.a) helaas niet vreemd. Zo roemde Termont zich er in de media op dat voor hem het recht op vrije meningsuiting heilig is, en hij dus, in tegenstelling tot zijn Antwerpse tegenhanger, wel toelating gaf voor een Pegida-bijeenkomst. De Pegida-aanhang mocht dan ook gerust het Sint-Baafsplein, tussen het Belfort en de kathedraal, pal in het historisch centrum van de stad, inpalmen.

Tegelijk kreeg ook Hart boven Hard toestemming voor een -statische- tegenactie. Hiervoor kregen ze de keuze tussen het Koning Albert-park (achter het Zuid) of het Rabotpark (aan het gerechtsgebouw). Beide niet enkel kilometers verwijderd van de plek waar extreemrechts verzamelde, maar vooral ook plaatsen waar zeker ’s avonds bijzonder weinig lokale bewoners je opmerken.

Bij een volgende manifestatie van Pegida toch maar voor een echte tegenmanifestatie gaan? Liefst zo massaal mogelijk, en dus in zo breed mogelijke eenheid aangepakt. Dat kan zeker ook vreedzaam en kleurrijk. En wie het ludiek wil doen, moet dat kunnen, net als wie liever protesteert en manifesteert dan paradeert en fêteert daartoe ook de kans moet krijgen. Verdeeldheid tegenover racisme en islamofobie is voor niks goed, maar verscheidenheid ook in ons aller rangen is niet enkel de realiteit maar kan ook verrijkend zijn.

Een fotoreportage vanop het Fête Divers (foto’s Rafik Khalfaoui)
P1030545 P1030547 P1030549 P1030554 P1030557 P1030558 P1030575 P1030578 P1030591 P1030598 P1030599 P1030601 P1030604

Print Friendly, PDF & Email