Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bereidt het dossier voor om de F-16s net als in Nederland te vervangen door peperdure Joint Strike Fighters (JSFs) of F-35’s. Vrede vzw vindt een dergelijke aankoop totaal onverantwoord. Waar Belgie het budget daarvoor moet vandaan halen is een raadsel (zie ook onze analyse: Wat de Joint Strike Fighter ons effectief gaat kosten).
De aankondiging volgt op de Nederlandse beslissing om vanaf 2019 te starten met de aanschaf van 37 JSF’s ter waarde van 4,5 miljard euro plus 270 miljoen euro jaarlijkse exploitatiekosten. Pieter De Crem die duidelijk volop in campagne zit om Navo-Secretaris-Generaal van de NAVO te worden, wil nu het Nederlandse voorbeeld volgen. Waar hij het budget daarvoor zal vinden in een situatie waarbij de Belgische begroting onder Europese curatele staat, is een raadsel. Het jaarlijkse budget voor de aankoop van legermaterieel bedraagt ongeveer 250 miljoen euro wat ruimschoots onvoldoende is om een dergelijke aankoop te kunnen dragen. Als we de Nederlandse berekeningen zien voor de aankoop van de toestellen en de exploitatiekosten, dan is de 60 miljoen euro waarvan sprake een grove onderschatting.
Kernbommen
Het dossier van de vervanging van de F-16s kan niet worden losgekoppeld van de geplande modernisering van de B61 kernbommen in Kleine Brogel. De oude jachtbommenwerpers zijn immers niet geschikt voor de vernieuwde kernbom. Om de gecontesteerde nucleaire taken van het Belgische leger te kunnen blijven vervullen, moet de JSF in dienst worden genomen. Ludo De Brabander (woordvoerder Vrede vzw): “Belgie zal wellicht niet alle huidige 60 F16’s vervangen, maar het blijft hoe dan ook een onverantwoorde aankoop. In tijden van grote besparingen is dit zelfs waanzinnig. De moderniseringsoperatie eist ontegensprekelijk een diepgaand publiek debat”