Geslaagde actieweek tegen TTIP

TTIP 1Op zaterdag 17 oktober betoogden in Brussel ongeveer 3000 mensen tegen het vrijhandelsakkoord TTIP. De manifestatie was het slotpunt van verschillende dagen acties in Brussel en op andere plaatsen in het land. De dagen ervoor waren vanuit verschillende Europese landen al activisten van de Euromarsen naar ons land afgezakt. In Brussel was op donderdag al een Europese top geblokkeerd door een 600-tal activisten, vrijdag waren er dan weer heel wat inhoudelijke werkgroepen, meetings en debatten gepland.

De actievoerders kwamen uit gans Europa: op de betoging merkten we onder meer groepen op van Sud, Solidaires, Attac, NPA, Parti de Gauche, Euromarsen, enz. uit Frankrijk. Uit de Spaanse Staat waren er groepen van Podemos en onze kameraden van Anticapitalistas, de CGT, Izquierda Unida, de Euromarsen. We merkten ook groepen van Die Linke en Syriza op, naast een delegatie van verscheidene organisaties uit de UK.

Uit eigen land waren er onder meer delegaties van het platform D1A9-D20 en de CNE (Franstalige bediendenbond van het ACV) die de acties op gang hadden getrokken, de LSP, PVDA, SAP-LCR en JAC, Attac, FAN (Financieel Actie Netwerk), Hart boven Hard en Tout autre Chose, de JOC van Brussel, Ecolo. Als SAP-LCR stapten we samen op met onze Franse en Duitse vrienden en vriendinnen van de NPA en de ISL (Internationale Sozialistische Linke).

Van Groen zagen we Europees parlementslid Bart Staes, een van de enige Belgische Europarlementsleden die zich in het Europees parlement consequent tegen TTIP opstelt. Iets waar de Gentse Groen-gemeenteraadsleden, die onlangs nog samen met hun liberale en sociaaldemocratische coalitiepartners weigerden een motie tegen TTIP aan te nemen, maar zich uitspreken voor een “beter TTIP”, een puntje aan kunnen zuigen.

Al bij al was het een geslaagde actieweek. De strijd tegen TTIP is nog lang, maar ook in België krijgt ze steeds meer bijval!

Een fotoreportage (foto’s: Guy Van Sinoy en Claire Raimbault)
TTIP 4 TTIP 2 TTIP 1 DSCN1405 DSCN1404 DSCN1394 DSCN1393 DSCN1385 DSCN1381 DSCN1380 DSCN1378

Print Friendly, PDF & Email