De repressie tegen de revolutie in Egypte kent geen grenzen.
We weten dat Abdullah Al-Shami, de correspondent van de satellietzender Al-Jazeera, die sinds 14 augustus 2013 zonder aanklacht vastzat, op 16 juni werd vrijgelaten wegens gezondheidsredenen, na een hongerstaking van 140 dagen. Ook 12 andere gevangenen werden vrijgelaten, sommigen onder hen zeiden dat ze waren gemarteld in de gevangenis.
Op 11 juni 2013 veroordeelde de rechtbank van Caïro de activiste en blogger Alaa Abdel Fattah en 24 andere revolutionaire jongeren tot een gevangenisstraf van 15 jaar, een boete van 100.000 Egyptische pond en 5 jaar gerechtelijke controle. Ze worden beschuldigd van het aanvallen van een politieagent en het overtreden van de wet van 24 november 2013 die het recht om te demonstreren beperkt.
Op 20 mei 2013 werden in de stad Alexandrië acht activisten, waaronder de revolutionaire militante Mahienour El-Massry, lid van de organisatie Revolutionairy Socialists, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en zware boetes. Hun misdaad is het organiseren van een niet toegelaten betoging om de vrijheid van de gevangenen te eisen.
Eind maart heeft een rechtbank in Minieh (in het centrum van het land) 529 vermoedelijke aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi ter dood veroordeeld, beschuldigd van geweldpleging in de zomer van vorig jaar ten zuiden van Caïro. Voor 492 onder hen werd, zonder uitleg, de doodstraf omgezet naar levenslang.
Nog in dezelfde periode, op 28 april, werd de Beweging van 6 April, die het speerpunt was van de revolutie die leidde tot de omverwerping van president Moubarak, en die verder blijft vechten tegen de militaire machthebbers, verboden omwille van “spionage” en “aanvallen op het imago van het land”!
Profiterend van de achteruitgang van de mobilisaties die tijdens het revolutionaire proces ontstonden, keren de krachten van de contrarevolutie (bourgeoisie, zakenlui, volgelingenvan het voormalig Moubarak-regime, de legerleiding,…) terug, vastbesloten om het oude regime te herstellen. Ze steunen zich hiervoor op de apparaten van onderdrukking (politie, leger, gerechtelijke bevelen, knokploegen…), die een klimaat van angst creëren.
Sterker nog, sinds de militaire staatsgreep van 3 juli die president Morsi neerhaalde, gebruikt het Egyptische leger het excuus van de “oorlog tegen het terrorisme” om de Moslimbroeders aan te vallen, maar ook om methodisch de revolutionaire krachten aan te vallen door de protesten te verbieden en de bevolking te controleren.
De werkende klasse en haar vertegenwoordigers zijn getroffen door een hevige repressie.
Vakbondsmilitanten werden in meerdere ondernemingen ontslagen, anderen gearresteerd of zelfs gemarteld in politiebureaus…
In veel gevallen heeft het regime buitensporig geweld gebruikt, inclusief het gebruik van kogels, traangas en de baltagis (ingehuurde misdadigersbendes) om stakingen te breken of de sit-ins van werknemers aan te vallen. Vakbondsleden werden geslagen, gearresteerd of gegijzeld. Erger nog, Mohamed Omar, een vakbondsleider van de metallurgie, die corruptie en pogingen om het bedrijf te ruïneren, aan de kaak stelde, overleefde ternauwerdood een moordaanslag.
Vandaag kwijnen meer dan 41.000 gevangenen, waaronder 300 vrouwen en 150 kinderen, weg in gevangenissen. Het merendeel weet zelfs niet wat de aanklachten tegen hen zijn. Anderen zitten in de gevangenis omwille van “voorgefabriceerde” aanklachten door politieagenten of op basis van bekentenissen namarteling. Verscheidene anderen zijn na getuigenissen verdwenen als gevolg van hun arrestatie door de veiligheidsagenten.
De SAP stelt de onderdrukking van de revolutionairen in Egypte aan de kaak en roept op:
-Zo breed mogelijke solidariteit te uiten met de slachtoffers van de onderdrukking in Egypte;
-Alle politieke gevangenen vrij te laten;
–Alle vervolgingen tegen vakbondsleden en werknemers voor het deelnemen aan vakbondsacties stop te zetten;
–Een halt toe te roepen aan de schending van de mensenrechten, alsook het misbruik en de mishandeling in gevangenissen en detentiecentra.
Weg met de criminalisering van sociale mobilisaties en politiek protest!
Weg met de repressie!
Onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen!
Resolutie aangenomen op de nationale conferentie van de SAP-LCR op 21 juni 2014, internationale dag van solidariteit tegen de repressie in Egypte.