Vorige week voerden de Mechelse senioren actie voor een uitbreiding van het busvervoer naar o.a. het kerkhof, het zwembad en de Mechelse ziekenhuizen.
Hun terechte eisen hebben ze met een persconferentie ogmaals onderstreept. Hun klachten zijn trouwens al gekend van vorig jaar. De senioren dreigen nu met een bezetting van de hoofdzetel van De Lijn. De Mechelse afdeling van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP), bij monde van woordvoerder Bruno De Wit, steunt de senioren in hun actie. “Ik werk zelf in het St.-Maartenziekenhuis campus Zwartzustersvest en als lid van de ondernemingsraad heb ik vorig jaar bepleit dat het bushokje voor de deur van het ziekenhuis terug zou worden gebruikt door De Lijn. Ik kreeg de steun van de directie als dit verder zou worden ondersteund.” Aldus Bruno De Wit die onmiddellijk contact opnam met Freddy De Wilder van ACV-Openbare diensten, medebezieler van het comité Stop afbraak openbaar vervoer. “Als SAP stonden en staan wij nog steeds achter de doelstellingen van de actie van vorig jaar om samen met middenveldorganisaties, zoals seniorenorganisaties, op te komen voor een kwalitatief en hoogstaand openbaar vervoer, dat deel uitmaakt van een sociaal beleid. Het aanbieden van openbaar vervoer is en blijft een publieke opdracht. Alle besparingen ten spijt die De Lijn als argument inroept, komt de actie van de senioren niets te laat. “Maar een stad heeft ook haar taak hierin” zegt Bruno De Wit. En net daarin faalt ze.
Busje komt zo? Bushokje afgebroken, ja!
Met ontzetting stelt de SAP nu vast dat het bushokje pal voor de ingang aan de Zwartzustersvest afgebroken is. “Dat hokje heeft daar meer dan 8 jaar staan verkommeren, zonder dat daar maar één bus stopte. De Lijn heeft deze stopplaats al jaren geleden geschrapt. Totaal onbegrijpelijk. Net nu de senioren pleiten voor een halte aan de ziekenhuizen is dit een pure schande” stelt Bruno De Wit “En wat meer is, niet De Lijn is verantwoordelijk voor de uitbating van bushokjes, maar wel de stad! Dus heeft de stad de opdracht gegeven dit te slopen. Puur vandalisme! En dan te weten dat schepen Anciaux en De Bie nog mee op de foto staan mét de actievoerende senioren!”
De SAP, bij monde van Bruno De Wit, hekelt deze dubbele houding van het stad: de senioren aanmoedigen om De Lijn onder druk te zetten, mee deel te nemen aan de actie van hen en zelf het alternatief –het bushokje aan het ziekenhuis- met de grond gelijk te maken.
De SAP wil dan ook dat de pendel van Lijn het ziekenhuis aandoet en dat de stad onmiddellijk het gesloopte bushokje terugplaatst.
SAP-Mechelen
Voor
Na