Meer dan duizend mensen op straat tegen Trump in Brussel

actrump8

Op vrijdag 20 januari, dag waarop Donald Trump de fakkel overnam van Obama als president van de VS, protesteerden op het Muntplein in Brussel ongeveer 1000 mensen, vooral vrouwen, tegen de politiek van Trump.

Tot de samenkomst werd opgeroepen door Lights for Rights, een collectief van vrouwen dat vooral de seksistische opstelling en de aanvallen op vrouwenrechten van de nieuwe president aanklaagt en door Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, dat daarnaast ook aandacht vroeg voor de nefaste klimaatpolitiek die Trump voorstaat. Ook Greenpeace en Amnesty International namen aan de acties deel. De SAP-LCR steunde beide oproepen.

Ook in heel wat andere landen zijn er dit weekend soms grote protestacties, in de eerste plaats in de VS zelf, waar afgelopen uren vele honderdduizenden mensen op straat kwamen.

We publiceren hieronder de toespraak die Marijke Colle en Daniel Tanuro namens Klimaat en Sociale rechtvaardigheid hielden op de actie in Brussel.

Toespraak

Bij toeval hebben Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid en Lights for Rights elk afzonderlijk opgeroepen voor deze manifestatie tegen Trump aan de Munt.

Maar het is zeker geen toeval dat Trump zowel een seksistische macho als een klimaatontkenner is. Macho seksisten en klimaatontkenners willen beide domineren en alles breken wat tegen hun macht wil strijden. De enen misbruiken vrouwen, de anderen misbruiken de natuur. Beide gebruiken hun macht om hun misdaden te ontkennen.

Het is ook geen toeval dat Trump gesteund wordt door de blanke aanhangers van de Ku Klux Clan die met heimwee naar het tijdperk van de slavernij terugdenken. Slavenhandelaars en klimaatontkenners beschouwen alles, mensen en de natuur, als dingen die ze zich kunnen toe-eigenen en omvormen tot koopwaar. Mensen en de natuur dienen alleen maar om winst te maken.

Het is dus zeker geen toeval dat ecosocialisten en feministen hier samen staan. Het is ook geen toeval dat hier ook antiracisten, internationalisten en vakbondsmilitanten zijn samengekomen. Tegen het kapitalisme, het machisme, het racisme, de vernieling van de planeet, vertegenwoordigen wij dezelfde waarden. Die staan haaks tegenover de waarden die Trump verdedigt.

Voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid was het erg belangrijk de oproep van Lights for Rights op te volgen. Wij steunen volop de rol van de vrouwen in het gevecht voor onze planeet. Van Standing Rock tot Notre Dame des Landes, van Alberta tot het Amazonewoud, van Mali tot Mindanao. Met Naomi Klein, Vandana Shiva en Rachel Carson vechten vrouwen in de eerste linie. Sommigen betalen hiervoor met hun leven. Zoals Berta Caceres, vermoord omdat ze in Honduras opkwam tegen een project voor een reuzendam.

Samen strijden we verder. Er is geen andere mogelijkheid dan deze gezamenlijke strijd. Respect Women, Respect the Earth, Respect Indigenous People, Respect the Climate.

Een fotoreportage

Fotos: Sean Zamora, Little Shiva

actrump1

actrump lcr

actrump3

actrump4

actrump5

actrump6

actrump7

actrump8

actrump9

actrump10

actrump11

actrump12

actrump13

actrump15

actrump16

actrump17

actrump18

actrump19

actrump20

 

Print Friendly, PDF & Email