Het 33e Internationaal Jongerenkamp, georganiseerd door de jeugdorganisaties van de Vierde Internationale, vond plaats van 24 tot 30 juli in de Spaanse Staat. De jongeren van Anticapitalistas kozen ervoor om het kamp te organiseren op een mooie locatie in Catalonië aan de voet van het Montseny-gebergte. Voor de Belgische delegatie van 21 Jonge Antikapitalisten, sympathisanten en activisten van sociale bewegingen was het een uitstekende gelegenheid om na een aangename gezamenlijke busreis doorheen Frankrijk een week van internationale ontmoetingen en politieke vormingen aan te vatten.
Het politiek programma van het kamp was opgebouwd vanuit verschillende thematische dagen: jongeren in de crisis, imperialisme en vluchtelingen, feminisme, holebi-strijd, ecosocialisme en politieke strategie. Leden van de Belgische delegatie gaven workshops over de oorlog in Syrië en de vermindering van de arbeidsduur. Elke dag waren er tevens “interdelegatie-bijeenkomsten” tussen telkens twee delegaties waarbij politieke ervaringen uit het voorbije jaar werden gedeeld. Wijzelf vertelden over het vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark, de aanslagen van Parijs en Brussel en hun gevolgen en over de mobilisaties van werknemers/werkneemsters en vakbonden tegen de rechtse regering. Omgekeerd leerden we heel wat bij over de sociale en politieke situaties in een reeks andere landen.
In orde van grootte waren er dit jaar delegaties aanwezig uit Frankrijk, de Spaanse Staat, Italië, Zwitserland, België, Denemarken, Groot-Brittannië, Duitsland, Westelijke Sahara, Portugal, Brazilië, Mexico en de VS.
Twee politieke plekken in het kamp bekleedden een bijzondere plaats: de vrouwenruimte is een niet gemengde ruimte waar vrouwen onder elkaar feministische thema’s kunnen bespreken en de holebi-ruimte is een plaats voor ontmoetingen en discussies over de holebi- en transbeweging en niet-heteronormatieve identiteiten. Elk van deze politieke ruimtes organiseerde een feest: een niet gemengd vrouwenfeest op woensdag en een holebi-feest op donderdag waarbij zowel niet-heteronormatieve attitudes als seksuele bevrijding centraal stonden.
Net zoals de voorbije jaren in achtereenvolgens Griekenland (2013), Frankrijk (2014) en België (2015) werd het kamp een succes. Het was een intense week van ontmoetingen, wederzijds delen van politieke ervaringen, motivatie opdoen voor het verderzetten van de strijd voor een egalitaire socialistische wereld en ook gewoonweg een zeer fijne week doorbrengen met dit jaar bijna 400 jongeren.
Zoals elk jaar worden er ook wel wat politieke en logistieke foutjes gemaakt, waaruit kan geleerd worden voor de organisatie van het kamp het jaar daarop. Een praktische kwestie die de organisatie dit jaar onderschat had, was de grote hitte en het gebrek aan verfrissing aan een rivier of zwembad. Enige verkoeling kon wel gevonden worden in de schaduw en in de ‘Jaima’, een traditionele tent uit de Westelijke Sahara die precies bescherming biedt tegen de hitte.
Het goede nieuws waarmee het kamp kon afsluiten, is dat de erg dynamische Italiaanse delegatie van het politieke project Communia het kamp van volgend jaar organiseert. Het 34e Internationaal Jongerenkamp belooft een editie te worden van zon, verfrissing en wederom interessante politieke ontmoetingen!
Een fotoreportage (foto’s: Axel Farkas, Liam Mac Uaid, Mauro Gasparini, Ben Radek, Antoine Maes)