Overvallen op de kruispunten is een nieuwe en (on)regelmatige column van Evie Embrechts die oorspronkelijk verschijnt op De Tweede Sekse. Dit is een column en geen onderzoek, nuance hoeft dus niet maar mag. Het is een oproep tot discussie, alle reacties zijn welkom. Veel leesplezier.
Nationaliseer de kledingindustrie
Er is een reden dat fashion klinkt als fascism. Er zijn niet voldoende kleine maten en niet voldoende grote maten in de winkelstraten: iedereen is gefrustreerd en dat is de bedoeling want mensen die te gelukkig zijn, kopen niet genoeg. De gemiddelde maten voor vrouwen die daar je vindt zijn tussen de 36 en de 42 – slechts een tiental centimeter verschil in breedte. De gemiddelde kledingmaat voor vrouwen in Groot-Brittannië bijvoorbeeld (om het dicht bij huis te houden) is 44 – wie zijn we hier eigenlijk voor de gek aan het houden? Een vlot meesterplan om generaties vrouwen onzeker te maken.
Of neem winterhandschoenen van de Hema – de grootste maat van vrouwenhandschoenen was kleiner dan de kleinste maat van mannen. Ik weet niet of ze bij Hema al eens hebben buiten gekeken, maar zo ziet het mensenras er niet uit. Maar mannen schatten vrouwen voortdurend kleiner in. Idem voor inschattingen van kracht. Er zijn heel wat vrouwen die de meeste mannen netjes in een knoop kunnen leggen, maar dat weten veel mensen niet – het past niet in het plaatje. Het is ook een voorbeeld van sociale constructie die biologische realiteit wordt. Als vooral mannen op kracht trainen, worden mannen relatief sterker.
Interessant is dat het gebrek aan kledingmaten op het eerste zicht lijkt op een fout in het kapitalisme. Een winkelstraat ingaan en geen kleren kunnen kopen, dat klopt niet, lijden ze daar geen geldverlies onder? Maar mode-ontwerpers (niet toevallig vaak mannen) zijn niet alleen kleine kapitalistjes maar ook – en vooral – vrouwenhaters. Kijk es naar die kleren en schoenen, seriously, kijk daar nu eens naar. Als dat niet in lappen stof uitgedrukte haat is, dan weet ik het niet meer. Er is ook een sterke mate van elitarisme hier: veel modeontwerpers haten dikke mensen en willen enkel kleren maken voor dunne mensen. Nichemarkten zijn ook weer goed voor de verkoop. Haat en winst – patriarchaat en kapitalisme gaan vaak netjes samen.
De juiste vraag is soms omgekeerd aan wat je zou denken. Die is niet: waarom gebruiken mensen soms geweld; die is: waarom staan er niet meer kledingwinkels in de fik?
Nee, wat wij echt nodig hebben is een goede ouderwetse nationalisatie. Breng alle kledingproductie onder controle van de mensen en produceer naar behoeftes, niet om een drang naar winst en haat te bevredigen. Zorg ervoor dat er kledij voor alle maten in de winkels hangt en vermijdt elitevorming: geen dure kleren enkel voor de elite van rijke witte dunne mensen. Wissel om de paar jaar eens van ontwerpers, niet op basis van internationale faam. Misschien met een lotingsysteem ofzo. Piss off all the right people.
Zo, dat is ook weer opgelost.