De beslissing van de onderhandelaars van N-VA, CD&V, VLD en MR om voor vele miljarden nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen ter vervanging van de huidige F-16’s, doet terecht veel stof opwaaien, zeker gelet op de 17 miljard besparingen die ze elders op kap van de gewone man en vrouw willen halen. We publiceren hierbij alvast de reactie van Vrede vzw. De SAP sluit zich voluit aan bij het verzet tegen deze aankoop. Bespaar op het leger, niet op onderwijs!
Persbericht
De regeringsonderhandelaars hebben beslist om over te gaan tot de peperdure aankoop van een 40-tal nieuwe gevechtsvliegtuigen. Deze aankoop is nutteloos en compleet onverantwoord op het ogenblik dat er zwaar gesnoeid wordt in de sociale en culturele sector. Vrede vzw zal zich in de komende maanden samen met de andere vredesorganisaties verzetten tegen deze schandalige asociale beslissing.
Volgens mediaberichten wordt de aankoop voor 40 toestellen geraamd op 4 miljard wat meer dan waarschijnlijk een grote onderschatting is. Nederland dat vorig jaar tot de aankoop besloot van 37 Joint Strike Fighters (JSF of F-35) betaalt alvast de gepeperde rekening van 4,5 miljard euro. Nederland maakt anders dan België deel uit van het ontwikkelingsprogramma van de JSF. Daar moeten bovendien de dure exploitatiekosten bijgeteld worden die in Nederland op 7,5 miljoen euro per stuk worden geraamd.
De factuur wordt naar verluidt doorgeschoven naar de volgende legislatuur. Maar dan lopen ook de afbetalingen van de aankoop van 7 A 400M transportvliegtuigen met een prijskaartje van 1 miljard euro of meer. Bovendien wil het leger ook andere investeringen gerealiseerd zien zoals nieuwe fregatten, MCM’s (voor mijnenbestrijding) en pantservoertuigen. Is de volgende stap een fikse verhoging van het defensiebudget zoals de NAVO dat verlangt?
De partijen aan de onderhandelingstafel bewijzen dat ze helemaal de verkeerde weg aan het opwandelen zijn en kiezen voor een asociaal oorlogsbeleid. Terwijl ze de koopkracht zwaar willen aantasten met een hele batterij aan maatregelen die 17 miljard euro moeten opbrengen, gaan ze daarbovenop gevechtsvliegtuigen aankopen die gemakkelijk 6 miljard euro kunnen kosten. Dat is niet alleen een regelrechte schande, maar ook een kaakslag voor de kiezers die deze gevechtsvliegtuigen helemaal niet willen. Volgens een peiling van de Universiteit Antwerpen is slecht één op vier van de bevraagde Belgen voorstanders van de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.
Vrede vzw verzet zich ten stelligste tegen de absurde en nutteloze aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Een aankoop die past binnen de creatie van een interventieleger naar NAVO-maatstaven. Naast de volgens de vredesbeweging onwenselijkheid ervan is het duidelijk ook onbetaalbaar om zich in dit soort van leger in te schrijven. Vrede vzw eist dan ook dat er een grondig maatschappelijk debat komt over de toekomst van ons nationaal leger.
Vrede vzw levert met een dossier De toekomst van het Belgisch leger en de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen alvast een bijdrage daartoe.