NMBS: na de staking bij het goederenverkeer niet ieder voor zich!

Woensdag 23 september voerde ACOD Spoor een 24-urenstaking die toegespitst was op het stilleggen van het spoorgoederenverkeer in de haven van Antwerpen (als kloppend hart voor het NMBS spoorgoederenverkeer op het ganse net).  Het werd een geslaagde actie (die de treinreizigers niet trof!), maar helaas staakte ACV Transcom niet mee.

64 % van de ACV militanten was tegen de staking en gaf groen licht om woensdag het voorstel van het NMBS-bestuur, Directive Logistics, te ondertekenen. ACV Transcom afdeling Antwerpen stemde tegen de goedkeuring van het voorstel, omdat het ongenoegen in de spoorgoederenhaven zal blijven groeien.

Het ACV maakt de fout om de sociale malaise binnen het goederenverkeer niet op te tillen tot het nationale sectorale niveau waar het overleg over het sociaal protocolakkoord ook stuit op de besparingsmuur die Cornu in opdracht van de Minister heeft opgetrokken.

De kwestie van de minimale dienstverlening bij staking hoort zelfs op het interprofessioneel niveau, het is immers een aantasting van het stakingsrecht. Veel gehoorde uitspraak op de werkvloer: het is nu of nooit, en het moet er met het actieplan “boenk op “ zijn.

Print Friendly, PDF & Email