Na het succes dat de Europese zich half december 2013 toedichtte voor de ‘redding’ van Ierland, kwam Klaus Regling, de directeur van het Europees financieel fonds ESM, op 31 december met een nieuwe zegekreet: de Spaanse banken zijn gered! (zie artikel EUobserver). Ook dit land zal in 2014 niet langer beroep moeten doen op een Europese kredietlijn.
Regling is onder de indruk van de “bereidheid van de mensen om tijdelijk ontberingen te lijden, met het oog op een duurzaam herstel”. Hij ziet in het “Spaans succes” ook het bewijs van de correctheid van de Europese strategie om tijdelijk leningen toe te staan onder strikte voorwaarden.
In het geval van Spanje is er zelfs geen ATTAC-studie nodig om aan te tonen dat de “Europese solidariteit” grotendeels naar de banken vloeit (zie studi e1 voor Griekenland, studie 2 voor Ierland); de 41,3 miljard € uitgekeerd door het ESM waren uitsluitend voor de Spaanse banken bestemd. Waarschijnlijk is het daarom dat Regling zo onder de indruk is dat Spanjaarden ‘bereid’ zijn ontberingen te lijden … Net zoals in het geval van Ierland was Spanje vóór het uitbreken van de crisis trouwens een van de voorbeeldigste landen van de Europese Unie wat betreft staatsschuld (36,1% van het BBP in 2007, tegenover 65% voor Duitsland). En nóg een parallel met Ierland: ook in Spanje is de geredde banksector weinig bereid om te lenen aan de bedrijven…
Met de tijdelijke ontberingen van de Spanjaarden is het echter nog niet gedaan. Met een werkloosheidscijfer van 26,7% (!!) wordt Spanje alleen door Griekenland (27,3%) voorbijgestoken. En de werkloosheid onder de -25-jarigen is er even dramatisch: 57,4%.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Ander Europa