Bekende revolutionaire activisten uit het Egyptische Alexandrië zijn de nieuwste slachtoffers van wetten die de vrijheid om te protesteren indammen. Ze zijn veroordeeld tot zware gevangenisstraffen en hoge boetes.
Op twee januari werden Lu’ay Al-Qahwagi, Amr Hafez, Nasir Abu-al-Hamd en Islam Muhamadein veroordeeld tot twee jaar zware arbeid in de gevangenis en boetes van 50.000 Egyptische pond (4800 euro). Mahienour el-Masry en Hassan Moustafa, twee leidende activisten van de Revolutionaire Socialisten, kregen hetzelfde vonnis opgelegd maar waren niet aanwezig in het gerechtshof.
Hun ‘misdaad’ was het organiseren van een demonstratie zonder toestemming van de politie te vragen zoals de wet sinds eind 2013 vereist.
Mahienour en Hassan hebben ruime ervaring als activisten – ze speelden een leidende rol in de campagne die de betrokkenheid van de veiligheidsdiensten bij de brute moord op Khaled Sa’id, die in 2010 in de nabijheid van een internetcafé doodgeslagen werd, naar buiten bracht. De protesten die volgden op de moord op Sa’id speelden een belangrijke rol in de aanloop naar de opstand in 2011 die de dictator ten val bracht.
Ook toen Mohamed Morsi aan de macht was, werd Hassan al vervolgd. Nadat op 20 januari 2013 tientallen demonstranten waren opgepakt diende hij een klacht in over hun gebrek aan juridische vertegenwoordiging. Daarop volgde een reeks aanklachten tegen hem: zo zou hij gevangenen hebben geprobeerd aan te zetten tot vluchten en zou hij een politieagent aangevallen hebben. In november 2013 werden al deze aanklachten ingetrokken maar kort daarna werd hij als gevolg van de nieuwe anti-protest wetgeving opgepakt. Mahienour, een advocaat, werd in maart 2013 opgepakt en mishandeld door de politie nadat zij met een groep advocaten naar een politiestation in Alexandrië was gegaan om gevangengenomen demonstranten te vertegenwoordigen.
De vonnissen van de activisten in Alexandrië komen slechts dagen nadat in Caïro in december leiders van de Zes April jongerenbeweging tot drie jaar gevangenisstraf werden veroordeeld.
Teken alsjeblieft de solidariteitsverklaring ! Meer nieuws en informatie vind je op de website van MENA Solidarity Network.