Het 34ste Internationaal Jongerenkamp, georganiseerd door de jongerenorganisaties van de Vierde Internationale, vond plaats in Otranto van 23 tot 29 juli. De Italiaanse jongeren van Communia hadden ervoor gekozen om het kamp te laten doorgaan in Apulië. De Belgische delegatie bestond dit jaar uit 14 Jonge Antikapitalisten (JAK), sympathisanten en activisten van sociale bewegingen.
Het was een uitstekende gelegenheid om een week van internationale ontmoetingen en politieke vormingen door te brengen na een lange reis in minibus doorheen Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Italië.
Het politieke programma van het kamp was opgebouwd rondom verschillende thematische dagen: de wereldsituatie, klasse en jongeren; imperialisme en verzet van onderuit; feminisme met als centraal thema de internationale sociale beweging “Ni Una Menos”; holebi-strijd; ecosocialisme; en tenslotte het opbouwen van verzet en een alternatief voor het kapitalisme van onderuit. Belgische deelnemers hebben workshops ingeleid over imperialisme en kampisme, over de situatie en strijd van vluchtelingen en mensen zonder papieren en over de werking van het Comité voor het Kwijtschelden van de Derde Wereldschuld (CADTM).
Elke dag waren er “interdelegatie”-bijeenkomsten waarbij de delegaties van verschillende landen toelichting konden geven bij de politieke ervaringen van het voorbije jaar. Van onze kant hebben we uitleg gegeven bij de Belgische situatie en verteld over de ervaringen in de feministische strijd en de strijd tegen de afschaffing van het beroepsgeheim voor maatschappelijke werkers; over de aanslagen van Parijs en Brussel en hun gevolgen; over de capitulatie van de vakbonden tegen de rechtse regering en de racistische en vrijheidsberovende wetten. Omgekeerd hebben we veel geleerd over de sociale en politieke situaties in een reeks andere landen (Frankrijk, Mexico, het VK, Italië, Griekenland,…).
Zoals elk jaar, bekleedden twee politieke ruimtes in het kamp een bijzondere plaats: de vrouwenruimte is een niet gemengde ruimte waar vrouwen onder elkaar feministische thema’s kunnen bespreken en de holebi-ruimte is een plaats voor ontmoetingen en discussies over de holebi- en transbeweging en niet-heteronormatieve identiteiten. Elk van deze politieke ruimtes organiseerde een feest: een niet gemengd vrouwenfeest op woensdag en een holebi-feest op donderdag waarbij zowel niet-heteronormatieve attitudes als seksuele bevrijding centraal stonden.
Dit jaar was er tevens voor het eerst een niet-gemengde ruimte voor mensen met een niet-blanke huidskleur (die te maken hebben met racisme). Helaas vond deze gelijktijdig met andere activiteiten plaats. Het was een eerste stap, maar voor de volgende jaren zou het goed zijn dat deze ruimte beter voorbereid wordt door de betrokkenen en ingepast in het programma.
Net zoals de voorbije jaren in achtereenvolgens Griekenland (2013), Frankrijk (2014), België (2015) en de Spaanse Staat (2016) werd het kamp een succes. Het was een intense week van ontmoetingen, wederzijds delen van politieke ervaringen, motivatie opdoen voor het verderzetten van de strijd voor een egalitaire socialistische wereld en ook gewoonweg een zeer fijne week doorbrengen met bijna 400 jongeren.
De hele week aten we voedingsmiddelen van het project “Fuori Mercato” dat als doel heeft om lokaal en ecologisch consumeren met respect voor de werkomstandigheden van landbouwers te bevorderen. Op vrijdagnamiddag was er een pauze in het programma voorzien. We maakten hier gebruik van om in de namiddag een uitstapje naar de kust nabij het kamp te maken. Het was een aangenaam en noodzakelijk ontspanningsmoment in een week met een druk programma.
Het goede nieuws waarmee het kamp kon afsluiten, is dat de Deense delegatie van de SUF (Socialistisch Jongerenfront, de jongerenorganisatie van de Rood-Groene Alliantie, waar de Deense afdeling van de Vierde Internationale, de SAP, deel van uitmaakt) het kamp van volgend jaar organiseert. Het 35ste Internationaal Jongerenkamp belooft wederom een week van interessante politieke ontmoetingen te worden!
Een fotoreportage