Enkele media melden dat de scheurreactoren, Doel-3 en Tihange-2, nog deze maand weer worden opgestart, een maand vroeger dan voorzien. (1)
Officieel is er nog geen verklaring van de Belgische nucleaire autoriteit FANC, maar insiders lijken zeker van de zaak. De onderzoekscommissie zou tot een geruststellende conclusie gekomen zijn over de waterstofvlokken (de zgn. haarscheurtjes) in de reactorwanden van deze twee reactoren.
De reactoren zijn (op een paar maanden na) sinds de lente van 2012 buiten bedrijf. Begin dit jaar werd nog bekend dat er in Doel-3 geen 8.000 maar ruim 13.000 haarscheurtjes zaten en in Tihange-2 geen 2.000 maar 3.000. En in juni dat er grotere scheurtjes in zaten dan aangenomen: tot wel 18 centimeter.(2) En er blijft veel onduidelijkheid.
De vraag van Nucléaire Stop Kernenergie om inzage te krijgen in de safety cases kreeg een negatief antwoord. Er werd hiertegen beroep aangetekend op 20 oktober: een uitspraak van de beroepscommissie moet voor 18 december gedaan worden.
Nucléaire stop Kernenergie zou dan, na een positieve uitspraak en de publicatie van de safety cases in samenwerking met onafhankelijke experten een publiek debat lanceren over het hernemen van de uitbating van de reactoren. Een snel opstarten smoort de mogelijkheid dit debat te voeren in en buiten het parlement in de kiem. Kernenergie rijmt niet met democratie.
Enkele maanden geleden ging Electrabel er nog van uit dat de reactoren niet vóór 1 januari 2016 opgestart zouden worden. Engie (nieuwe naam van Franse moederbedrijf GDF Suez) zegt dat ze 40 miljoen euro per maand winst verliezen op de twee stilliggende reactoren, 1 miljoen Euro winst per reactor per werkdag. De twee reactoren waren samen goed voor een derde van de Belgische elektriciteitsproductie.
Er is binnen en buiten het parlement veel verzet tegen het herstarten van de scheurtjesreactoren.
Een petitie tegen het heropstarten van deze twee reactoren heeft ondertussen ruim 62.000 handtekeningen verzameld (ondertekenen kan nog steeds (3)) en er zijn een aantal acties op straat geweest.
Een hypothese is dat de twee weer opgestart worden en dat in ruil daarvoor dan de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 met 10 jaar niet doorgaat. Dit zou kunnen verklaren waarom de minister van energie nog geen akkoord afgesloten heeft met Electrabel over verlenging, deadline daarvoor is eind deze maand.
Het heropstarten van deze twee gammele reactoren is een misdadige aanslag op de veiligheid van de Belgische bevolking. Indien een ernstig ongeval gebeurt in deze reactorvaten, en dit is 1.000 tot 10.000 maal waarschijnlijker dan bij een nieuwe reactor, dan dienen rond Doel 9 miljoen mensen te vluchten, rond Tihange “slechts” 5 miljoen. Dit is onbegonnen werk.
Kernenergie is in sé al te gevaarlijk, deze riskante versie ervan is totaal onverantwoord. Mijnheer Jambon zou de geschiedenis kunnen ingaan als de minister die de veiligheid van miljoenen mensen aan zijn laars lapte om de geldhonger van Electrabel-Engie en Luminus-EDF te tillen.
Noten:
1) http://www.demorgen.be/binnenland/scheurtjescentrales-plaatsen-marghem-voor-dilemma-bd674a32/
2) http://www.laka.org/nieuws/2015/demonstratie-tegen-tihange-hield-fanc-grootte-van-scheurtjes-achter-3657/
3) https://www.change.org/p/federaal-agentschap-voor-nucleaire-controle-kom-op-tegen-het-heropstarten-van-de-scheurenreactoren-tihange-2-en-doel-3–