Leerlingen van het zesde jaar in het Stedelijk Lyceum Quellin in Antwerpen steunden het stakend onderwijspersoneel tijdens de provinciale staking van 24 november. Ze versterkten de stakerspost aan hun school en deelden een flyer uit aan de leerlingen waarin de besparingsmaatregelen van de regering op de korrel genomen werden. Vervolgens namen ze deel aan de “flashmob”, een ludieke actie van ACOD-Onderwijs. Het initiatief voor hun actie werd genomen door het pas opgerichte Jongeren Actiecomité. We hadden een kort gesprek met Clara Seynaeve van het JAC.
Dag Clara, vertel eens wat meer over het JAC?
Het Jongeren Actie Comité is eigenlijk gewoon een naam voor alle jongeren die deelnamen aan of sympathiseren met (maar niet konden deelnemen omdat ze er niet geraakten die dag of omdat ze examen hadden die dag) de actie die we hebben gedaan maandag. Het is geen vaste groep maar verwijst gewoon naar de leerlingen die mee hielpen met de actie of de actie steunden.
Is er wat discussie onder scholieren over de regeringsplannen en de acties? Waar voelen jullie je meest door geraakt?
Er wordt zeker af en toe gesproken over de regering, de politici en hun maatregelen.
De verhoging van het inschrijvingsgeld wekt uiteraard het meeste verontwaardiging op, aangezien dat een directe impact heeft op onze nabije toekomst. Niet iedereen heeft het financieel even gemakkelijk en dergelijke maatregelen maken het er niet beter op: studeren op zich is al duur en heel wat leerlingen zullen bv. eerder beslissen om niet op kot te gaan vanwege de kosten. De besparingsmaatregelen nemen op termijn zeker kansen weg voor heel wat toekomstige studenten.
Ook over andere maatregelen wordt er gesproken, zoals de kinderbijslag die daalt of het migratiebeleid van de NVA. Zelfs over de pensioenleeftijd die stijgt; we zijn zelf nog jong maar we zien ook wel hoe volwassenen in onze omgeving er tegenover staan en kunnen ons voorstellen dat werken tot 67 lang niet evident is voor iedereen (om niet te zeggen voor velen niet), voor sommigen is dat bijna werken tot aan de dood (bij wijze van spreken en helaas ook letterlijk).
Wat hebben jullie op 24 november precies gedaan?
We hebben eerst met twee (en op het einde met nog meer) onze pamfletten uitgedeeld aan de aankomende leerlingen voor de schoolpoort, naast heel wat vakbondsmensen van ACOD onderwijs die piket stonden aan onze school. Daarna hebben we met zowat iedereen uit het 6dedie er was (velen waren er niet geraakt wegens staking van het openbaar vervoer) beslist om mee te staken en de school niet binnen te gaan. Een paar daarvan zijn uiteindelijk toch de lessen gaan volgen omdat ze geen toestemming hadden van hun ouders om mee te doen (en de directie wou absoluut zeker zijn dat de ouders ermee akkoord gingen, aangezien de school normaal verantwoordelijk is voor de leerlingen). Uiteindelijk zijn we met vijf gaan meedoen aan de actie op de vrijdagsmarkt, de “flashmob”.
Wat zijn jullie verdere plannen? Gaan jullie ook op 15 december mee actie voeren?
Verdere plannen zijn er voorlopig nog niet. Op 15 december moet er sowieso niemand naar school komen (de examens die dag worden met een dag uitgesteld), dus dan is het in elk geval niet mogelijk om aan de schoolpoort te gaan staan.
Bedankt voor het interview!
Het pamflet van het Jongeren Actiecomité kan je hier lezen.
Enkele foto’s van de acties