Op zaterdag 7 november betoogden 200.000 mensen in Madrid tegen gendergeweld. De oproep voor de mobilisatie kwam vanuit de feministische beweging die georganiseerd is in 380 lokale en 70 statelijke vrouwengroepen.
Minstens twee factoren kunnen de massale opkomst verklaren. Ten eerste is er het hoge aantal dodelijke slachtoffers van gendergeweld: 1400 sinds 1995 ofwel bijna 100 per jaar. Tijdens het weekend van de betoging vonden twee nieuwe machistische moorden plaats: zowel in Buena in Andalusië als in LLíria nabij Valencia werden vrouwen neergeschoten door hun ex-echtgenoten.
Ten tweede bestaat er in de Spaanse Staat sinds enkele jaren een sterke feministische beweging. In 2014 slaagde deze om een conservatieve abortuswet tegen te houden en de verantwoordelijke minister van Justitie Gallardón tot ontslag te dwingen. Na deze overwinning werden de pijlen gericht op machistisch geweld. Het topje van de ijsberg zijn hier de moorden, maar de beweging wil ook alle andere vormen van geweld tegen vrouwen aanpakken: van seksuele intimidaties tot en met de loonkloof.
De betoging kwam er op zeven weken van de verkiezingen en eiste dat de staat haar verantwoordelijk neemt door de realiteit van gendergeweld te erkennen en maatregelen te nemen. Machistisch geweld moet bestraft worden, maar de beweging vraagt eveneens om sociaaleconomische maatregelen, want het zijn precies de besparingen in de publieke sector van de voorbije jaren die de vrouwenrechten verder aantasten.
(fotocredit: Coordinadora Feminista)