Op 13 april 2012 bezet een groep actievoerders geweldloos de hoofdzetel van de Parti Socialiste om de onmenselijke behandeling van mensen zonder papieren aan te klagen. Ze worden hardhandig verwijderd door de ordediensten maar daar blijft het niet bij. Enkele weken later ontvangen de jongeren een boete in de vorm van een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS).
De jongeren in het vizier genomen
Intussen zijn de GAS uitgegroeid tot één van de meest ingrijpende neoliberale maatregelen van de regering. Ze treft vooral jongeren en lagere sociale klassen en dit op minstens drie manieren:
1. De crisis van het kapitalisme heeft een impact op de publieke financiën en het faillissement van de gemeentelijke holding Dexia heeft een aantal gemeenten zwaar getroffen. De lokale besturen zijn daarom op zoek naar nieuwe middelen om het gat in de gemeentekas te dichten. De GAS vormen een nieuwe inkomstenbron.
2. Om GAS te kunnen opleggen, moet men bepaalde sociale gedragingen criminaliseren. Alles wat niet onder de norm van het gedrag van een ‘goede burger’ valt, wordt geviseerd. De controle van de staat op het leven van burgers in de publieke ruimte verhoogt aanzienlijk, vooral in volkse wijken. Op de leuning van een bank gaan zitten, wordt een rebelse daad. De vrijheid van jongeren is in gevaar en wordt duur betaald door studenten, jonge precaire werknemers, werklozen en ouders van minderjarigen.
3. De staat heeft een afschrikmiddel gevonden om het verzet de mond te snoeren. De politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene hanteert sinds 2012 systematisch de bedreiging van een GAS om betogingen te ontbinden. Vooral kleine bijeenkomsten waar de krachtsverhoudingen tussen betogers en politie in het nadeel van de eersten zijn. Dit gebeurde onder meer tijdens een protestbijeenkomst tegen de GAS (!) voor het administratief centrum van de Stad Brussel.
Indien de GAS-wet van kracht blijft, wordt elke actie zonder voorafgaande toestemming van de gemeente (betoging, bijeenkomst, sit-in, stakingspiket, bezetting,..) bedreigd met een financiële sanctie.
Allen naar de nationale betoging op 26 oktober!
Net zoals 212 andere organisaties, verzetten de Jeunes Anticapitalistes (JAC), de jongeren verbonden met de SAP-LCR, zich tegen deze autoritaire maatregelen. Het platform TegenGAS/Stop SAC roept op tot een nationale betoging op zaterdag 26 oktober, om 14u aan het Noordstation in Brussel. Wij zijn van de partij! Jij toch ook?