Succesvolle zomeruniversiteit van Anticapitalistas

AC un 10

De 7e zomeruniversiteit van Anticapitalistas (de organisatie van de IVe Internationale in de Spaanse Staat) vond plaats in Segovia tussen 23 en 27 augustus. Deze zomerschool is al jaren een belangrijke bijeenkomst van de Spaanse linkerzijde, met dit jaar bijna 1000 deelnemers.

Een betere ligging is moeilijk denkbaar: Segovia bevindt zich op een uur rijden van Madrid en de Sierra de Guadarrama biedt verfrissing op het einde van een hete Spaanse zomer. Bovendien biedt de site mooie infrastructuren met een goede keuken, bedden in chalets voor honderden deelnemers, conferentieruimtes, een zwembad, enzovoort.

In dit kader werd een reeks vormingen, debatten en culturele activiteiten georganiseerd. De politieke programmatie werd ingevuld door militanten van Anticapitalistas, activisten van sociale bewegingen in Spanje en internationale sprekers en spreeksters. Op zaterdagavond was er een slotdebat over de situatie van de projecten van de Spaanse linkerzijde met vertegenwoordigers van Anticapitalistas, de leiding van Podemos, Izquierda Unida en van de regionale eenheidskandidaturen En Comú Podem (Catalonië) en En Marea (Galicië).

Het internationalistisch karakter van de zomeruniversiteit van Anticapitalistas werd vorm gegeven door de komst van Bashkar Sunkara (Jacobin, VS), Cinzia Arruzza (Communia, Italië), Costas Lavapitsas (Volkseenheid, Griekenland), Francisco Loucã (Bloco do Esquerda, Portugal), Martín Mosquera (Democracia Socialista, Argentinië), Olivier Besancenot (NPA, Frankrijk), Richard Seymour (onafhankelijke journalist en auteur van Corbyn: The strange rebirth of radical politics, UK) en Stathis Kouvelakis (Volkseenheid, Griekenland).

Tijdens de zomeruniversiteit werd tevens het boek “Anticapitalistas en Podemos” voorgesteld, dat precies gaat over het engagement en het politieke project van Anticapitalistas binnen Podemos. Een boekbespreking vind je hier. Het succes van de zomeruniversiteit toonde mooi de politieke en organisatorische sterkte van Anticapitalistas. Voor wie de Spaanse taal een beetje beheerst en geïnteresseerd is in de Spaanse en internationale politiek, is dit jaarlijkse gebeuren zeker een aanrader.

Een fotoreportage 

AC un1

AC un2

AC un4

AC un5

AC un 7

AC un 9

AC un 10

AC un 11

AC un 12

 

Print Friendly, PDF & Email