André Breton en Louis Aragon (rechts)
Jacqueline Lamba, Leon Trotski, André Breton.
Van zodra hij in Frankrijk teruggekeerd is begint Breton de organisatie op poten te zetten. Treden meteen toe: de dichter Benjamin Péret, de schilders Yves Tanguy en André Masson, de auteurs Victor Serge, Marcel Martinet, Ignazio Silone en Herbert Read die probeert om er ook George Orwell bij te betrekken. Maar de organisatie komt niet van de grond. De Tweede Wereldoorlog slorpt alle energie op; er is de moord op Trotski die velen ontmoedigt, er is de grote aantrekkingskracht die het stalinisme op de intellectuelen blijft uitoefenen en er zijn interne meningsverschillen die de ontwikkeling van de Federatie belemmeren.
Gaandeweg verandert de positie die Breton ter linkerzijde inneemt. Hij verhuist van het marxisme naar het anarchisme. Al in 1947 verschijnt een eerste surrealistische publicatie in het anarchistische blad Le libertaire. Vanaf 1951 vallen de namen van Breton en Péret regelmatig onder artikels in dat blad te lezen. Net zoals dat eerder met het marxisme het geval geweest is, ziet Breton in het anarchisme wel een bondgenoot, maar niet iets wat zijn surrealisme kan vervangen. Aan dat nieuwe bondgenootschap komt trouwens vlug een einde. Wanneer Albert Camus in 1951 De Mens in opstand publiceert, bejubelen de anarchisten het boek, maar de surrealisten verachten het. De polemiek die volgt organiseert ook de scheiding: het uiteindelijke antwoord dat de surrealisten afleveren wordt door Le libertaire geweigerd. Er komt nog een verzoeningspoging, maar die mislukt. In 1952 volgt de breuk.
— Van links naar rechts: Victor Serge, Benjamin Péret,
Remedios Varo en André Breton. —
André Breton sterft in 1966. Twee jaar later beleeft het surrealisme in Parijs weer hoogdagen. De surrealisten staan er op de barricaden zij aan zij met al die andere -isten. In een geschiedenis van het blad Le libertaire dat u hier vindt heet het zo:‘[O]p het einde van de jaren zestig knoopt de surrealistische groep weer aan met haar eerste liefde door de castristische revolutie te steunen en komt zij weer in een baan rond het trotskisme terecht.’
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Laatste Vuurtorenwachter