Suruç: protest en solidariteit in Brussel

20150722_144914Ongeveer 200 mensen, hoofdzakelijk Turkse en Koerdische activisten, protesteerden op woensdag 22 juli voor de Turkse ambassade in Brussel tegen de bloedige aanslag van DAESH (IS) in de Turkse plaats Suruç, en de medeplichtigheid van het AKP-regime van president Erdogan, dat DAESH nauwelijks een strobreed in de weg legt, maar wel keihard optreedt tegen de Koerdische beweging, en de linkse en democratische bewegingen in Turkije.

Bij de aanslag in Suruç, in de buurt van Urfa, een stad op de grens met Syrië, niet ver van Kobane, kwamen 32 mensen om het leven, vooral jongeren. Honderden mensen raakten gewond, waarvan vele ernstig. De jongeren, hoodzakelijk leden van de SGDF, een radicale socialistische jeugdorganisatie verbonden met de ESP, de Socialistische Partij van de Onderdrukten (1), maar ook enkele anarchistische activisten, waren in een cultureel centrum samen gekomen met de bedoeling af te reizen naar Kobane om te helpen met de wederopbouw van de stad. Ze wilden er ondermeer een bos en een bibliotheek voor kinderen tot stand brengen…

Op de actie in Brussel waren verscheidene Turkse en Koerdische radikaal linkse en progressieve partijen aanwezig, MLKP (Marxistisch Leninistische Kommunistische Partij), het maoistische Partizan, de HDP, naast verschillende organisaties van de Koerdische beweging. Van Belgisch links waren er kleine delegaties van de SAP-LCR en Secours Rouge.

Het blijft erg om te zeggen, maar nog maar eens liet plaatselijk links het afweten, zelfs een zo elementaire daad van solidariteit en betrokkenheid als samen protesteren na een zo bloedige en laffe moordaanslag op jonge activisten, lijkt teveel gevraagd. Nochtans bewezen we afgelopen weken in de solidariteitsbeweging rond Griekenland wel zelfs in volle vakantieperiode mensen te kunnen mobiliseren. En blijkbaar blijven ook de parlements- en gemeenteraadsleden van de PVDA liever in de raad dan op straat te komen wanneer het over steun aan de Koerdische en Turkse linkerzijde gaat. Volgende keer beter?!

Noot:

1) De Socialistische Partij van de Onderdrukten maakt deel uit van de HDP, een partij die voornamelijk rond de Koerdische bevrijdingsbeweging is opgebouwd, maar die ook door organisaties van Turks radicaal links wordt gesteund. Ondermeer de co-voorzitster van de HDP naast Demirtas komt uit de ESP. De Turkse staat beschuldigt de partij ervan de “legale façade” te zijn van de -verboden- MLKP, die ook een gewapende vleugel heeft (en waarvan ook vrijwilligers meevechten in de YPG rond Kobane). De MLKP is een ex-maoistische, ex-“pro-Albanese” partij, wiens ideologie nog steeds erg stalinistisch geschraagd is. Dit mag echter volgens ons de solidariteit niet in de weg staan.

Een fotoreportage (foto’s Mauro Gasparini)
20150722_143743 20150722_143722 20150722_143658 20150722_143641

Print Friendly, PDF & Email