Tihange: opnieuw geslaagde betoging tegen kernenergie

IMG_9334Honderden manifestanten schreeuwden zondag 15 maart hun woede uit tegen het vasthouden aan kernenergie. Zij eisten de spoedige stopzetting van de kerncentrales van Tihange en Doel.

De betogers, jong en minder jong, soms met kinderwagens of jonge kinderen, kwamen uit verschillende hoeken van België, maar ook uit Duitsland en Nederland. De dreiging van kernenergie kent immers geen grenzen…

Het initiatief tot de actie kwam van de beweging Nucléaire Stop Kernenergie, die ook voorgaande jaren al verscheidene keren op straat kwam in de streek. Belangrijkste eis was het onmiddellijk stilleggen van de reactoren Tihange 2 en Doel 3, waar ernstige veiligheidsproblemen zijn.

De organisatoren kloegen de houding van de autoriteiten en van Elektrabel aan, en de weinig transparante opstelling rond de werkelijke toestand van de kerncentrales van Tihange en Doel, op een moment dat experten en media het hebben over duizenden scheurtjes in de reactoren.

De actievoerders schreeuwden in verschillende talen slogans tegen het gebruik van kernenergie. Zij brachten ook in herinnering dat het dankzij hun mobilisaties was dat Doel 3 en Tihange 2 gesloten werden. Op de spandoeken en bordjes kloegen ze ook het niet investeren in hernieuwbare energie aan, en brachten ze de ramp in Fukushima in herinnering.

Naast Groen en Ecolo, de PVDA, VEGA, het Duitse Die Linke, ÖDP… en verschillende Nederlandse en Duitse groepen tegen kernenergie of uit de milieubeweging, namen ook leden van de SAP-LCR deel aan deze prachtige betoging.

We publiceren hieronder de toespraak van Leo Tubbax, woordvoerder van Nucléaire Stop Kernenergie en een foto-en videoreportage door Rafik Khalfaoui:

“Dag allemaal,

Prachtige betoging, bedankt voor het komen, speciaal voor de mensen uit Nederland en Vlaanderen!

Waarvoor betogen we?

We eisen dat de reactors die al stil liggen, definitief van het stroomnet verdwijnen. Want er is een goede reden waarom ze stil liggen. De wand van het reactorvat van Doel 3 is een echte gatenkaas. 13.000 scheuren, waarvan de meeste in één ring van het reactorvat. De grootste haarscheur is 18 cm lang, zoals dit stuk bezemsteel. Lijkt dit op een haarscheurtje ? Est-ce que ceci ressemble une microfissure ? C’est une macrofissure! Mijnheer Bens, onder uw leiding heeft het FANC er twee jaar over gedaan om deze haarscheurtjes aan het licht te brengen. Er is maar één besluit mogelijk : Bens: stap het af !

Tihange 2 heeft in mindere mate dezelfde problemen. Doel 1 heeft, na 40 jaar uitbating, het einde van zijn loopbaan bereikt. Die was eigenlijk voorzien op 30 jaar. Tihange 1 en Doel 2 moeten ook stoppen na 40 jaar.

De overheid moet nu een federaal plan maken om de stroomvoorziening in ons land veilig te stellen. We kunnen de stroomproductie niet overlaten aan één monopoliebedrijf, dat voortdurend de regering en de bevolking chanteert. Vandaag kunnen we rustig zeggen dat heel die black-outtoestand puur bluf was. We zijn de winter goed doorgekomen zonder die drie centrales, en voor een stuk zelfs zonder Doel 4, die waarschijnlijk van binnenuit gesaboteerd werd. Dat federaal plan voor stroomvoorziening moet zo veel en zo snel mogelijk afzien van fossiele en atoomenergie, en alles zetten op hernieuwbare bronnen en een slim netwerk met zo veel mogelijk plaatselijk gebruik en beheer van de stroom. Er moeten ook opslagplaatsen komen voor stroom, superbatterijen, om stroomleemtes op te vangen zonder gas te verbranden.

Er moet hier zo een superbatterij komen, zodat de werknemers van de centrale wanneer ze niet werken aan de demontage van Tihange 1 en 2, kunnen werken aan het beheer en het onderhoud van de superbatterij. De rechten en het werk van de werknemers van Doel en Tihange moeten vrijwaard blijven. Ze maken deel uit van de oplossing, niet van het probleem.

We willen dat de USA haar atoombommen uit Kleine Brogel weghaalt, en ermee terugkeert naar huis. We willen dat België een atoomvrije zone wordt, geen doelwit voor de vele vijanden van de regering van de Verenigde Staten van Amerika. En als die bommen hier weg zijn, hoeven we ook geen nieuwe jachtbommenwerpers te kopen om de nieuwe versie van die atoombommen te vervoeren en af te werpen, dat zijn miljarden Euros die we uitsparen.

We zijn hier vandaag allemaal samen: er zijn vlaggen van alle kleuren, behalve het zwart, het blauw en het oranje van deze regering. We zijn hier samen uit de drie landen van de Euregio, er zijn zelfs mensen uit Frankrijk en Groothertogdom Luxemburg. Het is de onafhankelijkheid, de onpartijdigheid van onze beweging Nucléaire Stop Kernenergie die dat mogelijk maakt en blijft maken. Dit is het begin van tegenmacht die de kerncentrales kan stilleggen, zoals in Duitsland en Japan. Allemaal samen ! Tous ensemble !”

IMG_9144IMG_9124IMG_9125IMG_9148IMG_9172IMG_9192IMG_9253IMG_9262IMG_9270IMG_9256 IMG_9345IMG_9340IMG_9344IMG_9350

Print Friendly, PDF & Email