Trump not welcome en de NATO ook niet!

Gisteren namen 12000 mensen deel aan de manifestatie in Brussel tegen Trump en de wereld die hij voorstaat en tegen de NATO. Zoals verwacht en verhoopt werd het een heel verscheiden, levendige en militante demonstratie.

Meer dan 70 organisaties kwamen op straat tegen oorlog en imperialistische avonturen, voor een open asielbeleid en gelijke rechten, een ander klimaatbeleid, tegen vrouwenonderdrukking, seksisme en homofobie, tegen de afbraak van sociale en democratische rechten en een steeds autoritairder wordende wereld. Niet alleen Trump werd daarbij aangeklaagd, maar ook werd de link gelegd met het beleid van de regeringen hier.

Feministische groepen, organisaties van Mensen Zonder Papieren en vluchtelingen, de milieu- en klimaatbeweging, alle radikaal linkse organisaties, ECOLO en Groen, linkse jongerenbewegingen,… gaven massaal present. Een mooi succes!

Helaas gaf de vakbeweging, met de knappe uitzondering van CNE-Brussel en ACOD-ALR Brussel en ongetwijfeld heel wat individueel aanwezige syndicalisten, nauwelijks aanwezig. Een zoveelste gemiste kans…

De manifestatie bracht niet alleen veel jongeren (waaronder heel veel jonge vrouwen) op straat, maar had ook een mooi internationalistisch karakter. Turkse en Koerdische activisten klaagden niet enkel Trump en NATO, maar ook het dictatoriale beleid van Erdogan aan, die ook aan de NATO-top deelneemt. Er waren ook mensen uit de VS en Latijns-Amerika en flinke delegaties uit Frankrijk, Duitsland, Nederland,…

Ook vandaag wordt nog verder actie gevoerd bij de NATO-top zelf. De vredesbeweging organiseert ook een tegentop.

Een fotoreportage

Foto’s: Dirk Cosyns, Herman Michiel, Solidariteitscomité Rojava, Sean Stelr, Ellen Verryt

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email