Ultrakorte internationale betoging tegen kernenergie aan het Drielandenpunt

IMG_0281In een goede sfeer hebben ongeveer 350 activisten van de Euregio (NL: Zuid-Limburg, B Limburg en Antwerpen, B: Luik en de Duitstalige Gemeenschap, D: Aachen en Eiffel) op zondag 14 juni deelgenomen aan een betoging door de drie landen in een kwartier tijd. Deze betoging wilde zijn internationaal aspect onderlijnen, omdat een nucleaire ramp ook grensoverschrijdende gevolgen zou hebben.

Het groeiend besef van deze dreiging leidde tot moties van een aantal gemeenten in het Nederlandse Zuid-Limburg, van de steden Maastricht en Aken en van het Groothertogdom Luxemburg voor de sluiting van de centrale van Tihange, of minstens van een ernstig beheer van de zware veiligheidsproblemen daar.

Songs en theatrale interventies hebben een geweldige sfeer geschapen, versterkt door de zon en een glas Sekt “Cuvée Fissurée” dat werd aangeboden aan de aanwezigen.

Het protest werd georganiseerd door de Euregionale site stop-tihange.org. Ongeveer 1600 handtekeningen op de petitie tegen de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 op papieren lijsten werden afgegeven op deze meeting, in aanvulling op de 37.000 elektronische handtekeningen verzameld via change.org.

IMG_0271

Print Friendly, PDF & Email