Zeebrugge en Brussel: koud weer, warme solidariteit

Zeebrugge 6 maart 3

Zeebrugge: voor solidariteit, dialoog en democratie

Na de geslaagde manifestatie in Gent enige tijd geleden werd op zondag 6 maart ook in Zeebrugge op straat gekomen in solidariteit met vluchtelingen en tegen extreemrechts en racisme. Net zoals in Gent kwam de actie er uit protest tegen een betoging tegen asielzoekers door het racistische en islamofobe Pegida. In Vlaanderen is Pegida vooral een dekmantel voor Voorpost-, NSV- en Vlaams Belangkringen, bredere aanhang heeft het gelukkig nog niet weten verwerven. Houden zo! Opnieuw bleek het een goede zaak dat de straat (en de media-aandacht) niet enkel aan de fascisten werd gelaten, maar er ook een andere boodschap te zien en te horen was.

Ongeveer 200 manifestanten stapten door de straten van het trieste havendorpje. Onder de manifestanten zagen we mensen van Hart boven Hard Brugge, Solidarity for All, Een hart voor vluchtelingen, PVDA, LSP, Groen, SP.A en JS, ACOD en SAP. Vanuit Gent was een kleine delegatie van Hart boven Hard en Gastvrij Gent naar de Brugse deelgemeente afgezakt.

Wie wel een en ander uit te leggen hadden, waren de mensen van de SP.A. De dag voor de manifestaties zouden plaats vinden, had de korpschef van de politie van Brugge, immers in de pers verklaard dat de politie vluchtelingen in Zeebrugge “preventief” zou oppakken, “om confrontaties te vermijden”. Een beleid dat heel wat herinneringen oproept aan donkere periodes in de 20e eeuw, en dat op allerhande sociale media terecht heel wat verontwaardiging opriep. Burgemeester van Brugge is lokaal SP.A-boegbeeld Renaat Landuyt. Die ontkende wel dat er dit weekend gericht naar vluchtelingen werd gezocht, er worden nu eenmaal doorlopend mensen zonder papieren opgepakt in de gemeente…

Het is duidelijk dat de sociaaldemocratie in Vlaanderen nog steeds een levensgroot probleem heeft als het over het asielbeleid gaat. De SP.A dreigt (eens te meer) te verzuipen in de tegenstelling tussen enerzijds een “flinkse” politiek op lokaal niveau om een deel van de kiezers niet voor het hoofd te stoten, en anderzijds de wil van een deel van de achterban om de solidariteit met vluchtelingen hard te maken, ook door actieve betrokkenheid bij allerlei acties.

Brussel: Vrouwen Zonder Papieren tegen geweld en voor regularisatie

In Brussel namen dan weer 500 mensen deel aan een betoging voor de regularisatie van alle mensen zonder papieren en tegen het specifieke geweld (seksueel geweld en seksuele uitbuiting, over-uitbuiting, soms regelrechte slavernij) waarvan vrouwen zonder papieren dikwijls het slachtoffer zijn.

De manifestatie werd georganiseerd door het Comité van de Vrouwen Zonder Papieren in samenwerking met de Coördinatie van de Mensen Zonder papieren. Op de betoging waren naast de initiatiefnemers ook groepen aanwezig van onder meer Vie féminine, LCR-SAP, LSP, … Een mooie mobilisatie naar aanloop van de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Een fotoreportage (foto’s: Flor Vandekerckhove, Sarah Wagemans, Axel Farkas en Cecile Harnie)

Zeebrugge

Zeebrugge 6 maart S1

Zeebrugge 6 maart S3

Zeebrugge 6 maart 3

Zeebrugge 6 maart

Zeebrugge 6 maart 4

Zeebrugge 6 maart 1

Zeebrugge 6 maart S2

Brussel

Brussel 6 maart 2

Brussel 6 maart

Brussel 6 maart 5

Brussel 6 maart 6

Brussel 6 maart 7

Brussel 6 maart 8

Brussel 6 maart 9

 

Print Friendly, PDF & Email