Volkswagen is betrapt op fraude bij het testen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Die uitstoot heeft belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid. Zo sterven volgens een schatting in Europa jaarlijks 40.000 mensen vroeger dan normaal ten gevolge van de luchtverontreiniging. De baas van VW moest ten gevolge van dit schandaal natuurlijk ontslag nemen, maar hij krijgt wel een pensioenpot mee van 28 miljoen euro en behoudt twee jaar lang zijn wedde van 1,6 miljoen euro. Schandalig allemaal!
Maar naargelang de persberichten binnen stromen komt een ander schandaal naar boven. Het blijkt dat in de EU bij de gangbare tests van de uitstoot er sowieso een belangrijk verschil is tussen wat in het labo wordt gemeten en wat in de werkelijke wereld wordt uitgestoten. Er wordt gewerkt aan nieuwe testprocedures, maar The Guardian bericht vandaag hoe Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk elk druk uitoefenen op de Europese Commissie om de bestaande gaten in de testprocedures te behouden.
Een ngo die zich gespecialiseerd heeft in deze kwestie merkte op dat de auto-industrie in de EU er al acht jaar lang in slaagt testen tegen te houden die zouden meten wat in de werkelijke wereld wordt uitgestoten!
En de Financial Times komt vandaag met een verhaal over een Europese Top in Brussel in 2013. Daar stond een punt op de agenda voor de invoering van nieuwe testen, dat al was goedgekeurd door de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Tegen alle procedures in deed Angela Merkel een belletje naar het toenmalig Ierse voorzitterschap, en het punt werd van de agenda geschrapt.
Met andere woorden, de overheden in de EU saboteren bewust de invoering van testen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de volksgezondheid. Wie is er dan nog verbaasd dat een op winst gericht privaat bedrijf als VW een loopje neemt met deze regels?
Opvallend is hoe de Duitse regering hier afgaat als een gieter. Zij hebben Griekenland op de knieën gedwongen in naam van een Europa dat “enkel kan functioneren als iedereen de regels respecteert”, maar blijken het nu zelf niet zo nauw te nemen met die regels, zelfs wanneer de volksgezondheid op het spel staat.
Natuurlijk zijn er altijd politici te vinden om de zaak af te doen als een misstap van enkele individuen, zoals de Duitse minister van economische zaken Sigmar Gabriel die woensdag op een autoshow verklaarde: “De schade die enkele mensen de firma en haar arbeiders hebben aangedaan is enorm”. We veronderstellen dat hij met die “enkele mensen” niet refereerde aan Merkel, Hollande, Cameron en co.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.