Keir Starmer, de woordvoerder van Labour over Brexit, haalde aan de overzijde van het Kanaal de krantenkoppen met een verklaring in The Observer: Labour wil dat Groot-Brittannië na de uittreding uit de EU gedurende een overgangsperiode lid blijft van de Europese gemeenschappelijke markt en douaneunie.
Zo op het eerste zicht lijkt dit te antwoorden op een praktisch probleem. De EU wil immers eerst een akkoord over de voorwaarden van de uittreding uit de EU, vóór onderhandeld kan worden over de nieuwe relatie na de uittreding. De voorwaarden van de uittreding zijn een hele boterham: het statuut van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, de factuur die het Verenigd Koninkrijk nog moet betalen voor aangegane verplichtingen, de grens in Noord-Ierland,… Pas als er een akkoord is over al die vragen wil de EU onderhandelen over de nieuwe relatie.
Omdat de uittreding volgens de Europese Verdragen niet later kan vallen dan twee jaar na het inroepen van artikel 50, in dit geval dus niet later dan maart 2019, dreigt er een tijdsgat te vallen tussen de uittreding en het intreden van een nieuwe relatie. Daar moet iets voor geregeld worden. Labour stelt nu dus voor in die overgangsperiode min of meer de huidige economische relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te behouden.
Dat is echter minder onschuldig dan het lijkt. Het zou er op neer komen dat de huidige relatie behouden blijft tot na de volgende Britse verkiezingen. Die verkiezingen zouden dan een kans bieden alsnog het resultaat van het Brexit-referendum terug te draaien, want het moment van de onomkeerbare breuk met de EU zou zijn uitgesteld. De rechterzijde van Labour onthaalde de verklaringen van Keir Starmer dan ook met gejuich.
Jammer genoeg is de Europese gemeenschappelijke markt wel wat meer dan vrijheid van verkeer: het is een markt waarvan de vrije concurrentie de grondwet is, bewaakt door de despoten van de Europese Commissie en het Europees Hof. Het is niet duidelijk hoe Labour in dat kader haar programma waar kan maken. Corbyn bepleit een peoples Brexit, een Brexit voor de mensen. Maar dat gaat binnen de EU niet lukken.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.